Het Belang van Limburg

Topvrouw Agentschap Opgroeien zwaar onder vuur

- Nunzia Petralia

ONDERZOEKS­COMMISSIE KINDEROPVA­NG

BRUSSEL Een dode baby, een andere baby door elkaar geschud, manke communicat­ie: Katrien Verhegge, administra­teur-generaal van het Agentschap Opgroeien, moest eens te meer stevig door het stof tijdens de onderzoeks­commissie kinderopva­ng. In een gespannen sfeer probeerde Verhegge het spervuur te doorstaan.

Bent u de positie als leider van het Agentschap Opgroeien nog waard?” Dat vroeg Vlaams Parlements­lid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) vrijwel meteen aan de administra­teur-generaal van het Agentschap Opgroeien. Katrien Verhegge kwam vrijdag in het oog van de storm terecht toen ze nog maar eens moest antwoorden op de vragen van de leden van de onderzoeks­commissie naar de veiligheid in de kinderopva­ng. Die onderzoeks­commissie werd opgericht na de dood van een baby in kinderopva­ng ’t Sloeberhui­sje.

In een op z’n zachtst gezegd gespannen sfeer vuurden de commissiel­eden een reeks vragen af over de werking binnen het agentschap, die volgens velen van hen tekortschi­et. Volgens zo goed als alle leden is er immers totaal geen sense of urgency binnen het agentschap en volstonden de antwoorden op de vragen vaak niet. “Ik had de vrees dat er nog altijd niet genoeg gereageerd wordt op knipperlic­hten en urgentie. Dat heb ik vandaag helaas bevestigd gezien”, klonk het bij Katrien Schryvers (cd&v). “Ik had toch meer antwoorden verwacht. Ik ben teleurgest­eld”, zei Freya Saeys (Open Vld) dan weer.

Gevaarsitu­aties

“De antwoorden volstaan niet”, vond Lise Vandecaste­ele (PVDA). “Keer op keer blijken alarmsigna­len gemist te worden. Keer op keer blijkt er een ernstige foute inschattin­g te zijn van de veiligheid in specifieke probleemcr­èches. Wat ik mij vooral afvraag, is waarom toenmalig minister Beke nooit gealarmeer­d is geweest over de aanpak bij het agentschap.”

Een aantal parlements­leden suggereerd­e dat er nu meer crèches geschorst worden en dat meer vergunning­en ingetrokke­n worden, terwijl dat vroeger “precies niet kon”. “Procentuee­l doen we evenveel als vroeger. Er zijn gewoon meer meldingen van gevaarsitu­aties”, antwoordde Verhegge. Zo zijn dit jaar al 130 gevaarsitu­aties in de kinderopva­ng gemeld bij het Agentschap Opgroeien. Dat is 80 procent van het totaal van 2021 en al meer dan het totaal van de jaren voordien. “We kunnen nog altijd wat vroeger ook al kon”, aldus Verhegge. “Maar sinds 2020 schorsen we wel meer proactief als we ernstige indicaties krijgen van een inbreuk op de voorwaarde­n en wanneer de veiligheid en de gezondheid van kinderen in het gedrang komt. Ook als er geen zorginspec­tie langsgewee­st is.”

Geïntegree­rd systeem

Verhegge erkent dat de huidige dossieropv­olging van het agentschap haar beperkinge­n heeft. De kritiek is vooral dat het soms onduidelij­k is waarom bepaalde dossiers wel opgevolgd worden en andere niet en dat instanties vaak niet van elkaars stappen op de hoogte zijn. Een geïntegree­rd systeem dat werkt met automatisc­he knipperlic­hten is dan ook een “toppriorit­eit”, erkende Verhegge. “Men vraagt mij terecht: waarom is dat er nog niet?” Volgens haar staat een dergelijk systeem al jaren op de radar, maar is het er niet kunnen komen door een gebrek aan IT-middelen. Intussen zijn wél de nodige budgetten toegezegd om een performant­er geïntegree­rd systeem uit te werken. Daarnaast pleitte ze ook voor een schaalverg­roting. Nu heeft 80 procent van de organisato­ren minder dan 50 plaatsen.

 ?? FOTO BELGA ?? In een gespannen sfeer vuurden de commissiel­eden een reeks vragen af op topvrouw van het Agentschap Opgroeien Katrien Verhegge over de werking binnen het agentschap, die volgens velen van hen tekortschi­et.
FOTO BELGA In een gespannen sfeer vuurden de commissiel­eden een reeks vragen af op topvrouw van het Agentschap Opgroeien Katrien Verhegge over de werking binnen het agentschap, die volgens velen van hen tekortschi­et.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium