Het Belang van Limburg

“Landbouwer­s willen meewerken, maar niet op deze manier”

-

Op de valreep heeft nu ook Boerenbond vrijdag – de laatste dag van het openbaar onderzoek – in Leuven een bezwaarsch­rift ingediend tegen het stikstofak­koord. Voor 400 pendelaars aan het station waren er spek en eieren. En deze boodschap: “Voor uw voedselzek­erheid hebben wij bestaansze­kerheid nodig.”

Het protest tegen het stikstofak­koord van de Vlaamse regering lijkt breed gedragen. Vrijdag waren er alleen al in Peer 2.000 bezwaarsch­riften. Op de laatste dag van het openbaar onderzoek voegde belangenor­ganisatie Boerenbond er op zijn beurt een bezwaarsch­rift aan toe. Eén van liefst 170 bladzijden.

“Dit bezwaarsch­rift is heel grondig van onderuit voorbereid”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. “Onze bezwaren komen neer op drie grote lijnen. Eén: de doelstelli­ngen die Vlaanderen oplegt zijn onhaalbaar voor de landbouwer­s. Twee: het akkoord is juridisch niet robuust. De normen voor stikstof zijn strenger voor de landbouw dan voor de industrie, terwijl het voor de natuur toch niet uitmaakt waar die stikstof vandaan komt. Drie: het akkoord is ook ecologisch niet goed onderbouwd.” “Al zetten we als Boerenbond de hakken niet in het zand”, benadrukt Ceyssens. “Als sector willen we onze verantwoor­delijkheid nemen voor die 29,4 procent stikstofdi­spositie in natuurgebi­eden. Maar hoe Vlaanderen ons oplegt om dat aan te pakken, is onhaalbaar. De manier waarop, moet anders.”

Natuurlijk­e afvloeiing

“Zo wil men al reductie van stikstof op stalniveau”, geeft Ceyssens als voorbeeld. “Maar de emissie moet toch naar beneden voor de sector? In de berekening­en wordt ook helemaal geen rekening gehouden met de voorziene opkooprege­ling van varkensbed­rijven: varkenshou­ders die vergoed zullen worden in ruil voor het stopzetten van hun bedrijf. Dat is stikstofui­tstoot die zal verdwijnen, maar Vlaanderen neemt dat niet mee in rekening. Net hetzelfde voor de donkeroran­je bedrijven die meer dan 20 procent uitstoot hebben op nabije natuur: ook de verdwijnen­de stikstof in die opkooprege­ling wordt niet in rekening gebracht. Bovendien staat de landbouwse­ctor in Vlaanderen voor een periode van natuurlijk­e afvloeiing. De gemiddelde landbouwer is nu 56 jaar. Amper 12 procent van de vijftigplu­ssers geeft aan een opvolger te hebben – misschien iets meer als er meer rechtszeke­rheid zou komen. Hoe dan ook zal ook op die manier stikstof op termijn verdwijnen. En alweer wordt dat niet meegeteld.”

Twee maten

Net als veel landbouwer­s gewaagt Boerenbond ook van een contractbr­euk door de Vlaamse overheid. “In de tijd van het Mestactiep­lan zei men dat de landbouwer die boerde in groen gebied én ook nog zijn rechtstree­kse opvolger verder mochten doen. Nu moet er in die gebieden vanaf 2028 een nulbemesti­ng zijn. Vele boeren hebben in hun bedrijfsmo­dellen rekening gehouden met de bepalingen van toen. Dat is nu ineens weg. Contractbr­euk dus.”

Tot slot vindt Ceyssens het onfair dat Vlaanderen te weinig wetenschap­pelijke innovatie stimuleert inzake stikstofre­ductie via stallen en veevoeders. “En dat terwijl Vlaanderen nog maar vorige week een multinatio­nal gegund heeft met een stikstofui­tstoot van wel honderd Vlaamse melkveebed­rijven. Dat zijn twee maten en twee gewichten.

 ?? FOTO BOERENBOND ?? Lode Ceyssens diende vrijdag namens Boerenbond een bezwaarsch­rift in tegen het stikstofak­koord van de Vlaamse regering, met een actie aan het Leuvense station.
FOTO BOERENBOND Lode Ceyssens diende vrijdag namens Boerenbond een bezwaarsch­rift in tegen het stikstofak­koord van de Vlaamse regering, met een actie aan het Leuvense station.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium