Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers niet bang voor overlast van tweede spoorbaan

- TWEEDE SPOORBAAN PELT/LOMMEL Geert Van Baelen

Infrabel wil een tweede spoorbaan aanleggen tussen Balen en Neerpelt. Goed nieuws voor de Noord-Limburgse treinreizi­ger, maar is het dat ook voor de bewoners langs het traject? “De treinen zijn voor ons als de straaljage­rs van Kleine-Brogel: wij horen dat niet meer.”

Met een tweede spoorbaan die naast de bestaande komt te liggen, kunnen er meer treinen naar Antwerpen en Brussel rijden en ligt de weg open naar grensovers­chrijdend treinverke­er. “Belangrijk is dat een rechtstree­kse uurverbind­ing vanuit Noord-Limburg met Brussel mogelijk wordt, want die is broodnodig”, zegt burgemeest­er van Pelt Frank Smeets (cd&v). “Ik ben pas nog met de trein naar Brussel gespoord. Ik vertrok ’s morgens om 8.30 uur en om 11.10 uur stapten we af in de hoofdstad. Er was vertraging en er was een heel gedoe met de aansluitin­g. Op een zondag ben je 3,5 uur kwijt, dat is niet meer van deze tijd. Een tweede spoorlijn is belangrijk voor de hele regio en het helpt het autoverkee­r terug te dringen.” Ook Lommels burgemeest­er Bob Nijs (cd&v) maakt gewag van een historisch moment. “In 2024 zouden de werken starten en dat is niets te vroeg”, aldus Nijs. “Infrabel heeft ook toegezegd dat het station in Lommel opgewaarde­erd wordt met onder andere een verlenging van een perron, waarvoor we als stad sowieso vragende partij waren.”

Overlast

Beide burgemeest­ers verwachten geen grote problemen op het vlak van grondverwe­rvingen of bijkomende overlast in woongebied­en. “Ter hoogte van de Stationsst­raat zijn de gronden al stadseigen­dom”, zegt Lommels burgemeest­er Nijs. “In Pelt loopt het spoor langs de woningen in de Sellekaert­sstraat en de A. Lapidestra­at”, zegt burgemeest­er Smeets. “Het zal aan technici zijn om de impact te onderzoeke­n.” Een belangrijk­e vraag is inderdaad of de bewoners langs het 13 kilometer lange spoortraje­ct in Pelt en Lommel vrezen voor meer hinder door toenemende treinritte­n. François Gerards (71) woont in de Overpeltse Jeneverbes­laan, zijn achtertuin grenst aan het spoor. “Op de ruimte voor het tweede spoor parkeren heel wat vrachtwage­nchauffeur­s die we vanuit ons huis in de ogen kunnen kijken”, vertelt François. “Als die moeten wijken voor het spoor, zou dat voor ons al een voordeel zijn. Maar meer hinder door extra treinen vrezen we niet. We wonen hier al 46 jaar en horen de treinen ondertusse­n niet meer. Daarnaast is het geluid met de elektrific­atie van het sporennet nog minder geworden. Vroeger, toen het spoor niet onderhoude­n werd, leek het soms of het plafond naar beneden kwam van de trillingen. Maar dat is al lang niet meer het geval.”

Straaljage­rs

In de Neerpeltse Sellekaert­sstraat woont Tommy Ritrovato (46) al vijf jaar. Ook zijn tuin ligt langs het spoor. “In het begin was dat wennen, maar nu horen we dat niet meer”, zegt Tommy. “Mijn drie dochters worden er niet meer wakker van. Ik heb wel de indruk dat de elektrisch­e trein meer lawaai maakt dan de dieseltrei­n. Ze hebben de oude rommel naar hier gestuurd.” Een andere bewoner wat verderop vat het samen: “De treinen zijn voor ons als de straaljage­rs van Kleine-Brogel. Je leert daarmee leven.”

Wendy woont in het woonprojec­t aan de oude rijkswacht­kazerne vlakbij het station van Neerpelt. De trein ratelt voorbij vlak langs haar voordeur. “Toen ik hier vijf jaar geleden kwam wonen, wist ik natuurlijk waarvoor ik koos”, zegt ze. “Ondanks een geluidswan­d hoor ik de trein best goed als ik in mijn tuin zit. Met elkaar praten is dan even onmogelijk. Binnen in huis hoor ik het niet meer. Maar ervoor verhuizen, zou ik nooit doen. Ik woon hier graag en eigenlijk valt er best mee te leven.”

Impact op verkeer

Een tweede spoorbaan zal ook een impact hebben op het verkeer aan de 14 overwegen langs het traject. In het Overpeltse centrum zal het mobiliteit­svraagstuk daardoor nog groter worden. Momenteel loopt er in de gemeente een globale studie rond de toekomst van de overwegen. In Lommel ligt de belangrijk­ste spoorwegov­ergang in Kattenbos vlak aan het station. De bedoeling is om daar naar een conflictvr­ije situatie te gaan waarbij de weg onder het spoor komt te liggen.

 ?? FOTO GVB ?? De achtertuin van François Gerards (71) ligt vlak aan het spoor in Overpelt. “Maar we zijn niet meer bang voor een tweede spoor”, zegt hij. “Ons valt het geluid van de treinen niet meer op.”
FOTO GVB De achtertuin van François Gerards (71) ligt vlak aan het spoor in Overpelt. “Maar we zijn niet meer bang voor een tweede spoor”, zegt hij. “Ons valt het geluid van de treinen niet meer op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium