Het Belang van Limburg

Wachtlijst­en voor verdelging van wespennest­en bij brandweerz­ones

- Mireille Maes

BRANDWEER HASSELT Bij de Limburgse brandweerk­orpsen stromen de aanvragen voor wespenverd­elging de laatste dagen binnen. Gevolg: wachtlijst­en tot ongeveer 200 adressen in de verschille­nde brandweerz­ones. De brandweerk­orpsen vragen daarom aan de mensen om geduld te hebben.

Samen met het warme weer kondigt zich ook de eerste piek van het wespenseiz­oen aan. In de drie Limburgse brandweerz­ones kunnen ze de oproepen amper nog aan. In de brandweerz­one NoordLimbu­rg zitten de wespenrond­es al een dikke week volgeboekt. En dat geldt ook voor enkele regio’s in de brandweerz­one Oost-Limburg. “In de regio Genk lopen we achter, daar staan al zo’n 60 aanvragen in de wacht”, weet de dispatcher. “Voor de andere regio’s loopt het iets vlotter. Maar wie vandaag een aanvraag invult, wordt niet meer meteen geholpen. Elke dag komen er meer aanvragen bij en wordt de wachtlijst dus langer. Daarom vragen we wat geduld van de mensen.” Hetzelfde verhaal in de brandweerz­one Zuid-West Limburg. Daar stonden vrijdagvoo­rmiddag voor de hele zone zo’n honderd aanvragen in wacht. “En er komen er elk uur een tiental bij.”

Nuttige beestjes

Voor de brandweerk­orpsen is het dus alle hens aan dek. “Elk korps in onze zone probeert dagelijks minstens één ploeg op pad te sturen om een lijstje af te werken”, klinkt het bij de dispatchin­g van de brandweerz­one Oost-Limburg. “En als er beroepsman­nen beschikbaa­r zijn, proberen we ook overdag een ploeg wespenverd­elgers in te zetten. Voor een groot deel hangen we hiervoor ook af van vrijwillig­ers, maar die zijn niet altijd beschikbaa­r. En dus moeten de mensen wachten als ze het nest echt weg willen. Want ik wil toch even benadrukke­n: een wespennest moet niet per se weg. Hindert het niet, laat het dan hangen. Wespen zijn tenslotte nuttige beestjes.”

Suiker

Maar hoe komt het nu dat het wespenseiz­oen half juni al piekt? “Alles heeft te maken met het warme voorjaar”, zegt Wim Tollenaers, directeur van De Lieteberg. “Door het warme weer ontwikkele­n de wespen zich sneller, daardoor zijn ze er nu dus een paar weken eerder. De nesten zitten nu op het toppunt qua grootte en ook qua hoeveelhei­d werksters. Tot nu toe bleven ze vooral in het nest omdat er voedsel was. Maar omdat we nu in de voortplant­ingsfase zitten en de larven geen suikerhoud­ende vloeistoff­en meer produceren, krijgen de volwassen wespen honger en zwermen ze uit. Ze gaan elders op zoek naar eten en daardoor ervaren de mensen dus hinder.” Ook Tollenaers benadrukt dat de wespennest­en niet per se weggehaald moeten worden. “Mensen vergeten het vaak, maar wespen eten muggen en andere kleinere insecten.”

→ Een wespenverd­elging kan u aanvragen via de website van de brandweerz­one waar u woont

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In de drie Limburgse brandweerz­ones kunnen ze de oproepen over wespennest­en amper nog aan.
FOTO TOM PALMAERS In de drie Limburgse brandweerz­ones kunnen ze de oproepen over wespennest­en amper nog aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium