Het Belang van Limburg

Russische heldin tegen wil en dank

- Peter Mijlemans

OORLOG IN OEKRAÏNE

SYMBOOL

Een dikke maand geleden was er in het door de Russen verwoeste Marioepol een ceremonie. Er werd een standbeeld onthuld van een oude vrouw die de vlag van de Sovjet-Unie draagt. Het werd ‘Baboesjka Z’ gedoopt, grootmoede­r Z, de letter die op alle Russische militaire voertuigen is geschilder­d, als teken van de overwinnin­g.

Het beeld was gemaakt op basis van een filmpje dat viraal ging op sociale media. Een oude vrouw met een Sovjetvlag wordt benaderd door Oekraïense soldaten, die haar vertellen dat ze hulp komen bieden. Ze geven haar eten. Een van hen rukt de vlag uit haar handen en veegt die over de grond. Baboesjka Z geeft het voedselpak­ket terug. “Voor die vlag zijn mijn ouders in de Tweede Wereldoorl­og gestorven”, sneert ze. De beelden bereikten ook Moskou. Daar zag men een gouden kans om de eigen bevolking te tonen dat Oekraïners wel degelijk de Russische soldaten als bevrijders zien en heimwee hebben naar de tijd dat ze onder de vlag van Moskou leefden. Meteen ook de officiële reden waarom Rusland het land binnenviel.

Speelbal

Baboesjka Z werd het speerpunt van de Russische propaganda. Ze werd een hit op sociale media, er werden affiches, kaarten, bumperstic­kers en muurschild­eringen van haar gemaakt. Zij staat in Moskou symbool voor de ware toedracht van de oorlog. Als pluspunt leek ze ook nog op de moedertjes die tijdens de Tweede Wereldoorl­og in propaganda werden opgevoerd, met haar hoofddoek, zware schoenen en een trainingsv­est als dikke trui. Voor elke Rus was ze onmiddelli­jk herkenbaar.

Tot nu was niet helemaal zeker of de beelden niet gemonteerd of in scène gezet waren. Waren ze wel recent? Waar kwamen ze vandaan? Mogelijk was Baboesjka Z een Russisch verzinsel. Zoals Oekraïne De Geest van Kiev creëerde: een gevechtspi­loot, de Top Gun van het Oekraïense leger die zowat de halve Russische luchtvloot had neergehaal­d. Hij bleek uiteindeli­jk een verzinsel.

Toen Baboesjka Z furore begon te maken, ging het Oekraïense ministerie van Informatie in de tegenaanva­l. Het wilde haar vinden vóór de Russen dat deden. Bij de onthulling van haar standbeeld, dat Baboesjka Z tot nu nog nooit had gezien, zei een Russische topmilitai­r dat hij “haar wilde opzoeken om een diepe buiging voor haar te maken”. Het zou het propaganda­vuur nog wat opgepookt hebben.

Eenvoudige boerin

De voorbije weken doken geregeld berichten op dat de onbekende vrouw zich misbruikt voelt door de Russische propaganda. Er verscheen een beeldfragm­ent van Oma Anya en haar man in een ziekenhuis in Charkov. “Het is verschrikk­elijk dat de Russen de oorlog naar hier brachten. Verschrikk­elijk”, zegt ze. Maar ook dat kon gemanipule­erd zijn, dit keer in regie van Kiev.

Maar Baboesjka Z is geen verzinsel zo blijkt nu. Een reporter van de BBC slaagde erin haar te vinden. Het gaat om een boerin uit Velyka Danylivka, bij Charkov, waar zwaar gevochten werd en wordt. Ze is 69, heet Anna Ivanovna en vervloekt de oorlog die haar kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen verplichtt­e om naar Polen te vluchten en half haar dorp van de kaart heeft geveegd. Alleen haar man heeft ze nog. “Ik ben een eenvoudige boerin. Ik begrijp niet waarom ik plots een bekendheid ben geworden”, zegt ze. Haar eigen huis draagt de littekens van het Russisch offensief. Vlak ervoor was het koppel aangemaand om net als alle anderen te vertrekken. Zo kwamen ze in het ziekenhuis terecht.

Het verkeerde leger

Het begon allemaal met een misverstan­d, zegt ze. Ivanovna dacht dat de twee soldaten Russen waren en haalde daarom haar vlag boven. “Het was geen politieke stellingna­me. Ik was blij omdat die Russen niet kwamen om te vechten. Ik wilde ze verwelkome­n en vragen om geen geweld te gebruiken, geen vernieling­en aan te richten.” Maar het waren geen Russen, wel Oekraiense militairen bij wie de hamer en de sikkel werkten als een rode lap op een stier. Zelf haat Oma Anya de oorlog die de Russen naar haar land bracht en ziet de soldaten allerminst als bevrijders. “Mocht ik de gelegenhei­d hebben om met Vladimir Poetin te spreken, dan zou ik hem zeggen dat hij een vergissing heeft gemaakt. Wat hebben wij, de Oekraïense arbeiders die het meest lijden, ooit gedaan om dit te verdienen? Ik steun de oorlog helemaal niet. Hoe kan ik iets steunen waardoor onschuldig­en sterven?”

Toch was er nog een gevoel van nostalgie dat door oudere Oekraïners wel vaker wordt gedeeld. Naar de tijd dat ze deel uitmaakten van een groot en machtig land. “Maar ik zie dat ze niet om Oekraïners geven. De Russen willen alleen onze gronden veroveren.”

De stroom propaganda waarin ze centraal staat, heeft haar leven alleen maar moeilijker gemaakt. Ze wordt online uitgemaakt als pro-Russisch en vreest voor haar veiligheid. Dat is voor haar niet eens het ergste.

De inwoners van het kleine dorp gunnen haar geen blik meer.

Buren mijden haar. “Ik ben niet blij dat ze mij bekend hebben gemaakt. Heel

Oekraïne ziet mij nu als een verrader.”

 ?? FOTO BBC NEWS
FOTO BBC NEWS ?? Het misverstan­d. De militairen die Anna begroet zijn geen Russen maar Oekraïners.
Anna Ivanova bij de vlag waarmee ze dacht Russische militairen te begroeten in de hoop dat ze in vrede kwamen. In haar hand heeft ze foto’s van het standbeeld dat ze in Marioepol van de Russen kreeg en tot nu nog nooit gezien had.
FOTO BBC NEWS FOTO BBC NEWS Het misverstan­d. De militairen die Anna begroet zijn geen Russen maar Oekraïners. Anna Ivanova bij de vlag waarmee ze dacht Russische militairen te begroeten in de hoop dat ze in vrede kwamen. In haar hand heeft ze foto’s van het standbeeld dat ze in Marioepol van de Russen kreeg en tot nu nog nooit gezien had.
 ?? FOTO RR ?? In Rusland wordt deze afbeelding met de vurige Z veel gedeeld.
FOTO RR In Rusland wordt deze afbeelding met de vurige Z veel gedeeld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium