Het Belang van Limburg

Onderzoeke­rs roepen op om geen Engelse buldogs meer te kopen

Limburgse baasjes herkennen dat: “Als het warm is, krijgt hij geen lucht.”

-

het eerste levensjaar geopereerd aan de keel om beter lucht te krijgen. Het ras heeft ook heel vaak oorontstek­ingen. Bij Henzo kwam dat zo frequent voor dat ze een stukje van het oorkanaal weghaalden”, zegt Eline.

Daarnaast had Henzo ook veel huidproble­men. “Hij kreeg allemaal kleine wondjes op zijn lichaam. Het leek op wat mensen krijgen als hun benen de hele tijd tegen elkaar schuren bij warm weer. Mensen vinden de rimpeltjes en het platte snuitje vaak heel schattig bij Engelse buldogs, maar in plaats van op het uiterlijk af te gaan, zou er op een gezonde manier gefokt moeten worden.”

30 kilo tillen

Oscar, de Engelse buldog van Anneleen Schuurmans (34) uit Achel, werd als puppy niet geopereerd aan de keel en heeft nu ademhaling­sproblemen. “We hebben geleerd rekening te houden met Oscars gezondheid. Vroeger woonden we nog in een appartemen­t. Toen droegen we Oscar elke keer de trap op, omdat hij slecht kan ademen en omdat hij korte pootjes en een zwaar gestel heeft. Dat was wel pittig, elke keer 30 kilo tillen. Ondertusse­n wonen we in een huis en hebben we ervoor gezorgd dat hij de trap niet meer op hoeft.”

Anneleen neemt wel nog steeds extra voorzorgen zodat Oscar zo weinig mogelijk problemen heeft. “Nu het zo warm is, houden we hem binnen, anders krijgt hij moeilijk lucht. Verder smeren we ook zalf in de huidplooie­n om huidproble­men te voorkomen.”

Knuffelen

Oscar is volgens Anneleen een heel lieve hond. “Hij knuffelt met iedereen. Het is ook echt een clown. Soms loopt hij plots tegen een gesloten deur op.”

Of ze een nieuwe Engelse buldog zou aanschaffe­n, weet het baasje niet. “Voor het karakter zou ik het wel doen, maar ik besef ook dat er erg veel gezondheid­sproblemen zijn bij het ras. Met Oscar hebben we echt geluk gehad. Het probleem moet dan ook dringend aangepakt worden. Een verbod op het fokken van de honden hoeft er voor mij wel niet te komen.”

Sandrine (37) uit Maaseik verhuisde met haar Engelse buldog Khira van de Canarische Eilanden naar België. “Het Belgische klimaat gaat haar veel beter af. Khira werd geopereerd aan de luchtwegen, maar toch hijgt ze aanzienlij­k meer dan andere honden en snurkt ze erg veel.” Een verbod op het kweken van Engelse buldogs vindt ze te ver gaan. “Maar de kweek zou wel veel strenger moeten zijn. De honden zouden bijvoorbee­ld niet zo’n platte snuit mogen hebben.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Sandrine uit Maaseik met Engelse buldog Khira die geopereerd werd om beter lucht te krijgen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Sandrine uit Maaseik met Engelse buldog Khira die geopereerd werd om beter lucht te krijgen.
 ?? FOTO RAYMOND ?? LEMMENS
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO RR ?? Henzo, de Engelse buldog van Eline Jeurissen uit Lanaken die ondertusse­n is ingeslapen.
FOTO RR Henzo, de Engelse buldog van Eline Jeurissen uit Lanaken die ondertusse­n is ingeslapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium