Het Belang van Limburg

“Een ultiem eerbetoon aan een prachtige vrouw.”

-

Ruim drie jaar streed Monique tegen kanker. Een ziekte die begon met wat buikpijn, maar veel en veel erger bleek. “Na verloop van tijd zat de kanker overal”, zegt haar zoon Pascal Pierco. “Er waren uitzaaiing­en naar de lever, de buik, de pancreas … Af en toe was er wat hoop, omdat de tumoren kleiner geworden waren. Maar uiteindeli­jk bleek de wetenschap toch niet ver genoeg te staan om haar te helpen.”

KUNST LANDEN

Verjaardag

Monique was in behandelin­g in het UZ Leuven. Omwille van de voortduren­de pijn vroeg ze uiteindeli­jk naar euthanasie. Ze overleed op 7 juli 2020. “Pal op haar verjaardag, maar dat was puur toeval”, zegt Pascal. Tijdens haar ziekte nam Monique opnieuw de penseel op en schilderde ze prachtige aquarellen. “Voorheen was ze daar ook al mee bezig, maar er was weinig tijd voor. Mijn moeder zorgde altijd voor een ander. Eerst voor haar ouders, die ze zelfs in huis nam. Daarna voor haar schoonoude­rs.

Ze bracht soep naar de buren en ze hield maar wat graag de kleinkinde­ren bij. Daardoor kwam het schilderen altijd op de laatste plaats. Maar in haar strijd tegen kanker werd het zowel een bezigheid als een therapie. Haar aquarellen weerspiege­lden haar gemoed. We zagen aan haar schilderij­en hoe ze zich voelde.”

Eerbetoon

Op haar rouwbrief en bidprentje sierden al twee van haar aquarellen. Maar verder kregen slechts weinigen er ooit eentje te zien. Tot dit weekend. Moniques man en zonen brengen voor het eerst haar werken naar buiten op een tentoonste­lling. “Voor alle duidelijkh­eid: er wordt niets verkocht”, zegt Pascal. “Het is niet onze bedoeling om hier geld aan te verdienen. We willen enkel een eerbetoon brengen aan een prachtige vrouw. Veel mensen hebben haar gekend, maar sommigen weten zelfs niet dat ze geschilder­d heeft. Mama was er nochtans heel trots op, ook al wist ze dat het ene werk beter was dan het andere. Dankzij de medewerkin­g van de Landelijke Gilde zullen er drank en hapjes zijn voor alle bezoekers.”

→ De tentoonste­lling vindt zaterdag 18 en zondag 19 juni plaats in OC Wing in Landen, telkens van 14 tot 19 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium