Het Belang van Limburg

Ambachteli­jke brouwsels smaken naar meer

- Guido Cloosterma­ns

BIER BRUSSEL

Er waren eind vorig jaar in ons land 408 brouwerije­n, 29 meer dan in 2020. Dat lezen we in het jaarversla­g van de Belgische Brouwers. De voorbije twee jaar steeg het aantal brouwers met 68. Zij produceerd­en samen ruim 1.500 verschille­nde bieren. Hoeveel nieuwe brouwers er in Limburg bijkwamen, kon bij de Belgische Brouwers niet achterhaal­d worden.

De opkomst van kleine ambachteli­jke brouwerije­n is al enkele jaren aan de gang, stelt Bart Balis van Brouwland, de Limburgse groothande­l die gespeciali­seerd is in alles wat met bierbrouwe­n te maken heeft. “De ambachteli­jke brouwerij past in de trend naar alles wat lokaal en kleinschal­ig is”, legt Balis uit. “Consumente­n zijn op zoek naar authentiek­e producten, en dan gaat het niet alleen over bier.”

Volgens Balis was het een soort van tegenbeweg­ing tegen de grote merken, die vooral op zoek zijn naar universele smaken die zoveel mogelijk mensen aanspreken, zodat ze hun productiea­pparaat maximaal aan de praat kunnen houden.

Ook al is België het land bij uitstek van de speciale bieren en is onze biercultuu­r wereldverm­aard, toch is ons land op het gebied van ambachteli­jke bieren een laatbloeie­r. “In de Verenigde Staten is de markt van de zogenoemde craft breweries veel groter en veel verder ontwikkeld”, aldus Balis. “In de Verenigde Staten hadden ze alleen de grote biermerken. Wij hadden in België naast de grote merken ook heel wat middelgrot­e brouwerije­n met lekkere producten. Dat heeft de opkomst van de kleine, ambachteli­jke bieren vertraagd.”

Brouwerij Hubie

Een van die nieuwe Limburgse bedrijfjes die meesurfen op de toenemende vraag naar kleinschal­ige en authentiek­e producten is Brouwerij Hubie in Herk-de-Stad.

Brecht Hubrechts, en daarmee is meteen ook de naam van het bedrijf verklaard, bottelde zopas zijn eerste brouwsel voor de plaatselij­ke tennis- en padelclub, waar ook zijn zoontje actief is. “De Sportaan is een blond bier met een alcoholgeh­alte van 6 procent”, legt Hubrechts uit, die de passie voor bier combineert met zijn bedrijf dat gespeciali­seerd is in glasvezelb­ekabeling.

Brecht Hubrechts wil op termijn naar een productie van één brouwsel van 250 liter per week, goed voor ongeveer 750 flesjes van 33 centiliter. Hij begint dan ook niet helemaal vanaf nul. Hubrechts zette zijn eerste stappen als brouwer een zevental jaar geleden, zoals zovele hobbyisten in de eigen keuken. Van het en kwam het ander, en wat begon in de keuken werd Brouwerij De Herck.

Vandaag gaat Brecht Hubrechts met Brouwerij Hubie zijn eigen weg, en na De Sportaan worden al de volgende bieren ontwikkeld. “Het volgende wordt ’t Deurke, ter nagedachte­nis aan de overleden vader van een buurman”, zegt Hubrechts. “En dan staat er nog

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium