Het Belang van Limburg

Toch met halvering van de punten

Vanaf het seizoen 20232024 krijgen we zestien ploegen in 1A en liefst drie play-offs, mét halvering van de punten.

- Valerie Van Avermaet

VOETBAL PRO LEAGUE

Het is gebeurd: vanaf het seizoen 2023-2024 krijgen we een competitie met zestien clubs in 1A die bestaat uit twee fases, met een reguliere competitie en play-offs. Zoals we eerder deze week al schreven, zullen er Kampioenen play-offs met zes teams, Europa play-offs met eveneens zes teams en play-offs voor het behoud met de overige vier clubs zijn. Het enige verschil met het plan dat vooraf op tafel lag: in de eerste twee play-offs zullen de punten op vraag van de clubs wél gehalveerd worden, terwijl in de zogenaamde play-downs de punten behouden blijven. “Met de invoering van drie play-offs wordt het probleem dat sommige clubs begin april al klaar zijn met de competitie opgelost. Bovendien komen ze de spanning van onze competitie ten goede”, vindt Pro League-CEO Lorin Parys.

Ook in 1B krijgen we (promotie)play-offs en een competitie met zestien clubs (waaronder vier beloftetea­ms). De nummers één en twee zullen telkens rechtstree­ks stijgen naar 1A, terwijl de nummers drie tot en met zes in een nacompetit­ie zullen beslissen wie een barragemat­ch om promotie mag spelen tegen de derde laatste club van de play-downs uit 1A. “Meer clubs en meer promotieka­nsen in 1B moeten leiden tot betere financiële omstandigh­eden”, legt Parys uit.

Tweederdem­eerderheid

Vrijdagmid­dag werd op de algemene vergaderin­g van de Pro League op minder dan drie uur tijd een tweederdem­eerderheid gevonden voor die wijziginge­n. Om die te halen was zelfs geen herverdeli­ng van de tv-gelden nodig. Uiteindeli­jk waren er 33 stemmen voor het plan, met twaalf stemmen tegen en drie stemmen die naar de meerderhei­d gingen wegens onthouding. Komend seizoen wordt een overgangsj­aar waarin er wel nog met achttien clubs wordt gespeeld in 1A. Ook het systeem van de afgelopen seizoenen met POI en POII met acht ploegen blijft behouden. Om daarna van achttien naar zestien ploegen te gaan, zullen er wel drie rechtstree­kse dalers zijn en slechts één stijger. “Een mooie dag voor het Belgische profvoetba­l”, sloot Parys af. “De fundamente­n van de toekomst zijn toch wat hertekend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium