Het Belang van Limburg

De velodroom van Zolder: het hobbelige parcours van kiem tot eerste steen

-

Toch zou het nog tot 2010 duren vooraleer het project in een stroomvers­nelling kwam. “Tijdens de Tourstart van 2010 in het Nederlands­e Rotterdam merkte Marc Wauters me op in de menigte”, herinnert toenmalig gouverneur Herman Reynders zich. “Marc nodigde me uit om de proloog vanuit zijn ploegleide­rswagen mee te maken. Een aanbod dat ik uiteraard niet kon afslaan. Tijdens die autorit vertelde Marc me over zijn ‘velodroom’. Waarop ik: ‘Marc, stuur mij een formele brief waarin je het project voorstelt. Pas dan kan ik het nodige in gang zetten’.”

“Eind september 2010 ging die brief de deur uit en inmiddels zijn we twaalf jaar en ettelijke grijze haren verder”, kan Wauters erom lachen.

Privésecto­r komt niet over de brug

Het oorspronke­lijke budget landde op 18,5 miljoen euro. Netjes verdeeld over drie potentiële ‘investeerd­ers’: de Vlaamse overheid, het provincieb­estuur - dankzij de dividenden van Limburg Sterk Merk (LSM) – en steun uit de privésecto­r.

“Paul Kumpen en ik hadden toen al een bezoek gebracht aan de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen. Een piste waarop wij onze velodroom wilden modelleren”, preciseert Wauters. “Aan dat complex bungelde een prijskaart­je van 16,5 miljoen euro. Inclusief hotel, restaurant en fitness. Omdat we wisten dat de prijzen in de toekomst enkel zouden stijgen, hadden we ons budget geïndexeer­d op 18,5 miljoen. Twaalf jaar en een coronapand­emie later moeten we echter vaststelle­n dat we afklokken op een totale kostprijs van 23 miljoen euro.” “Paul Kumpen heeft zich enorm ingezet om privé-investeerd­ers over de streep te trekken. Maar dat is hem helaas niet gelukt”, raakt Reynders één van de pijnpunten van het dossier aan. “Een gegeven dat een doorn in het oog van de politici is gebleven. ‘Die zes miljoen vanuit de privé is er nooit gekomen, moeten wij dan ons woord nakomen’, was lange tijd de redenering. Gelukkig voor het project sprong op dat moment de gemeente Heusden-Zolder mee in de dans.”

“Vanuit de gemeente Heusden-Zolder hadden we een studie besteld die de staat van onze sportinfra­structuur in kaart moest brengen. De studie bracht aan het licht dat we over tal van sterk verouderde sporthalle­n beschikten en een nieuwbouw zich opdrong”, licht burgemeest­er Mario Borremans

(GOED) de beweegrede­n om mee in te stappen toe. “Na een bezoek aan de piste in Grenchen waren we overtuigd dat de velodroom een grote meerwaarde zou zijn voor onze gemeente. Net als in Zwitserlan­d opteerden we voor de combinatie van vier waardevoll­e binnenterr­einen, voor verschille­nde binnenspor­ten met daarrond een houten ovaal. Met name de clubs met een gezonde jeugdwerki­ng zullen in de velodroom kunnen groeien, waar ze nu op hun limieten botsen in hun verouderde sporthalle­n. Voorts investeren we als gemeente nog apart in een splinterni­euwe topgymnast­iekhal. Op die manier kunnen de drie turnclubs, die verspreid liggen over Heusden-Zolder, trainen zonder telkens tijd te verliezen om de ruimte op- en af te bouwen. Een tijdbespar­ende verbeterin­g.”

Twistpunt: btw-vrijstelli­ng of niet?

Tijdrovend is dan weer het steekwoord dat de verwezenli­jking van de velodroom het meest treffend schetst. In december 2016 kwam immers aan het licht dat de initiatief­nemers geen btw-vrijstelli­ng bekwamen, waardoor de kostprijs met vier miljoen euro zou oplopen. Achter de schermen bleef men echter hard werken. Het

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Zo moet de piste er in 2023 van de buitenkant gaan uitzien.
FOTO RR Zo moet de piste er in 2023 van de buitenkant gaan uitzien.
 ?? FOTO ?? Het zicht vanaf de binnenterr­einen, bestemd voor de verschille­nde binnenspor­ten.
FOTO Het zicht vanaf de binnenterr­einen, bestemd voor de verschille­nde binnenspor­ten.
 ?? ?? Een preview van de toekomstig­e houten wielerpist­e.
Een preview van de toekomstig­e houten wielerpist­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium