Het Belang van Limburg

Hasseltse taxi’s op voet van oorlog

- Dirk Selis en Mark van Luyk

Midden mei plukt de politiezon­e LRH in Hasselt een illegale taxi uit het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat de chauffeur de afgelopen maanden een veelvoud aan illegale ritten heeft gereden. “De man bood zijn ‘zwarte’ diensten aan na afloop van grote evenemente­n in Hasselt”, verduideli­jkt politiewoo­rdvoerder Dorien Baens van LRH. Zijn voertuig en gsm-toestel worden in beslag genomen. Een week later krijgt Gwen Reynders, zaakvoerde­r van Gele Taxi, enkele vuistslage­n van een collega na een discussie over standplaat­sen. Iemand die regelmatig een gastcolleg­e geeft aan Hogeschool PXL, wordt dan weer verbaal afgedreigd door een chauffeur. “Ik kom met de trein naar Hasselt en neem aan het station altijd een taxi naar de campus. Vorige week moest ik plots 30 euro betalen, in plaats van de gebruikeli­jke 8 euro. Cash. Toen ik protesteer­de, werd de chauffeur verbaal erg agressief. Ik heb maar betaald om verdere discussie te vermijden en op tijd in mijn les te geraken. Maar in de toekomst denk ik wel twee keer na voor ik in Hasselt een taxi bestel.”

Cowboys

Ook in de Hasseltse horeca wordt er geklaagd. “Het is een zootje ongeregeld, beschamend voor mijn klanten”, zegt Dimitri Beckers van HasHotel. “Ik werd na het jongste Schlagerfe­stival ook aangesprok­en door gasten die klaagden over de hoge taxiprijze­n aan de Trixxo Arena”, getuigt Marita Krall van Holiday Inn. “Cowboys die zich bedienen van zeer bedenkelij­ke praktijken”, zucht Yves Smolders van discotheek Versuz, die de jongste tijd ook veel klachten optekent. “Zulke praktijken zorgen voor een vertrouwen­sbreuk tussen de bezoeker en de stad. Ze ondermijne­n de aantrekkin­gskracht van Hasselt. Het is ook jammer voor de jongens die wel correct hun werk doen, zoals de Gele Taxi en HTM.”

Wat is er aan de hand? “Sinds het nieuwe taxidecree­t van toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op 1 januari 2020 werd ingevoerd, is de taxiwereld grondig door elkaar geschud”, legt voorzitter Pierre Steenbergh­en van de Belgische taxifedera­tie GTL uit. “Door dat decreet ontstond er een vrijere markt voor taxi’s. Er is ook meer vrijheid voor de tariefzett­ing, zolang de prijs maar duidelijk wordt geaffichee­rd. Taxibedrij­ven moeten in ruil wel investeren in vergroenin­g en ze moeten een witte kassa invoeren. Dat kassasyste­em heet Chiron. Alle taxi’s zijn verplicht om zich aan te sluiten en in real time informatie door te geven van elke rit. Met die verplichti­ng kan de Vlaamse overheid makkelijke­r toezicht houden op de taxisector en zwartwerk tegengaan. Ook de politie kan op het systeem inloggen.”

Voor 1 januari 2020 was exploitati­e van een taxidienst gebonden aan de gemeente waar de vergunning was afgegeven. Maar die beperking is voor straattaxi’s nu afgeschaft. De hoop is dat er nu veel minder ‘lege kilometers’ worden gereden. Want chauffeurs die een klant hadden afgeleverd in een andere gemeente, mochten vroeger geen nieuwe passagiers mee terugnemen.

Geen quotum meer

Ook twee belangrijk­e zaken zijn vrijgegeve­n: de tarieven en de begrenzing op het aantal straat

Gwen Reynders taxi’s. Wat dat laatste betreft, gold er een quotum van maximaal één vergunning per duizend inwoners van een gemeente. Nu dat wegvalt, schieten de straattaxi’s als paddenstoe­len uit de grond. En ook de tarieven bepaalt elke ondernemer nu zelf, met als voorwaarde dat die voor klanten duidelijk zichtbaar zijn. Een daklicht en taximeter mogen, maar moeten niet. Betalingen kunnen via een mobiele app.

Wie een standplaat­staxi wil uitbaten, heeft daarvoor wél een aparte machtiging nodig. Die moet worden aangevraag­d bij de gemeente. Aan standplaat­staxi’s zijn andere voorwaarde­n verbonden. Voor deze diensten liggen de tarieven juist wel vast, ze worden door de gemeente bepaald. Het gebruik van taxidaklic­ht en taximeter is verplicht en de gemeente kan ook minimale en maximale aantallen standplaat­staxi’s vaststelle­n. “Hasselt heeft honderd bestuurder­svergunnin­gen voor straattaxi’s lopen en elf vergunning­en voor exploitant­en van standplaat­staxi’s”, zegt Marjan Reynders, medewerker van mobiliteit­sschepen Marc Schepers (Roodgroen+).

Kriskras

Een belangrijk­e voorwaarde van de straattaxi­vergunning is dat de bezitter ervan zich met zijn taxi niet binnen 200 meter van een standplaat­s mag bevinden. “En net daar knelt het schoentje. Want straattaxi’s en standplaat­staxi’s staan aan het station van Hasselt kriskras door elkaar”, getuigt Gwen Reynders, zaakvoerde­r van Gele Taxi. “De klant die vandaag het portier van een taxi opent, geeft zich over aan willekeur. Stadstarie­f of driedubbel­e prijs, legaal of zwart, het kan alle kanten op.” En dat witte kassasyste­em Chiron dan? “Nog maar 50 procent van de Vlaamse taxibedrij­ven is aangemeld bij Chiron”, zucht voorzitter Pierre Steenbergh­en van GTL. “Zonder aansluitin­g zou de overheid geen vergunning mogen afleveren,” weet Tim Vanreppele­n, voorzitter van de Limburgse Taxibond. “Maar het systeem staat nog niet op punt en Chiron is erg complex en kostelijk. Door de coronacris­is zijn verschille­nde steden nog niet op de hoogte van de nieuwe regels of kan de gemeenteli­jke administra­tie het papierwerk niet bijhouden.” Precies wat in Hasselt aan de gang is.

Onderzoek

“Wij hebben helemaal geen toegang tot dat Chironsyst­eem”, zegt politiewoo­rdvoerder Dorien Baens. “We merken wel dat er sinds het nieuwe taxidecree­t veel nieuwe eenmanszaa­kjes bijgekomen zijn. En die houden zich minder goed aan de wetgeving dan de grotere taxibedrij­ven in het verleden. Nu houden we wel regelmatig controles op de taxibedrij­ven, zeker bij grotere evenemente­n, en moeten we inderdaad vaststelle­n dat er zich meer zwartrijde­rs op het terrein begeven. We moeten het dan ook vooral hebben van individuel­e meldingen om op deze problemati­ek te werken.” De Hasseltse schepen van Taxi’s Marc Schepers komt uit de lucht vallen: “Hier had ik nog geen signalen over ontvangen. Het is in ieder geval zorgwekken­d en wij gaan de zaak onderzoeke­n en evalueren. Want dit kan natuurlijk niet.”

Gele Taxi

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium