Het Belang van Limburg

Waarom ook Ryanair niet langer gespaard blijft van stakingen

- Korneel Delbeke

ANALYSE LUCHTVAART ZAVENTEM/CHARLEROI Ryanair-topman O’Leary zei ooit dat hij liever “beide armen zou laten amputeren” dan met vakbonden te onderhande­len. Toch kon hij niet verhindere­n dat ze steeds meer een voet tussen de deur krijgen.

Wie deze zomer met het vliegtuig op reis gaat, wacht spannende weken nu de sociale onrust en het personeels­tekort tot een golf van geannuleer­de vluchten leiden. Na het cabinepers­oneel van Brussels Airlines hebben ook de in België gestatione­erde stewards van Ryanair aangekondi­gd dat ze volgende week het werk willen neerleggen op 24, 25 en 26 juni. Hoeveel vluchten geschrapt worden, is nog niet duidelijk. “Maar in het hoogseizoe­n worden mogelijk 10 tot 12.000 passagiers per dag geraakt”, zegt CEO Philippe Verdonck van de luchthaven van Charleroi.

Het is al de tweede keer in minder dan drie maanden tijd dat er wordt gestaakt bij Ryanair, nadat het cabinepers­oneel eind april al drie dagen het werk had neergelegd. Toen schrapte de Ierse maatschapp­ij 280 vluchten van en naar Belgische luchthaven­s, en moesten zo’n 21.000 reizigers hun vlucht omboeken of annuleren. Hetzelfde conflict ligt ook nu weer aan de basis, nadat de onderhande­lingen met de vakbonden vrijdagmid­dag opnieuw zijn afgesprong­en. Zij beschuldig­en Ryanair er onder meer van het Belgische arbeidsrec­ht niet te respectere­n en loonfiches onvolledig af te leveren, waardoor werknemers soms niet elke maand het minimumloo­n uitbetaald krijgen.

Vriezen in de hel

De beschuldig­ingen zijn niet nieuw. Het bedrijf van topman Michael O’Leary – die in 2018 nog door de internatio­nale vakbonden tot ’s werelds slechtste baas werd verkozen – lag afgelopen decennia wel vaker onder vuur, omdat het cabinepers­oneel in slechte omstandigh­eden zou moeten werken, of omdat het steeds de achterpoor­tjes opzoekt. Tot het Europese Hof er eind 2017 anders over besliste, hield Ryanair vol dat zijn werknemers onder de Ierse arbeidswet­geving vielen, waardoor ze minder sociale beschermin­g genoten en meer niet dan wel het lokale minimumloo­n verdienden. Ondanks al die klachten slaagde Ryanair er jarenlang in grote stakingen te vermijden en vakbonden buiten te houden. “Het zal vriezen in de hel” voor Ryanair vakbondsle­iders ontvangt, zei O’Leary nog in 2017. Maar een jaar later, en na verschille­nde stakingen, zag hij zich gedwongen om toch met hen aan tafel te gaan. Ook in België claimden de bonden een “historisch­e overwinnin­g”, toen in 2019 voor het eerst een Belgische cao werd afgesloten voor het hier gestatione­erde Ryanair-personeel. Sindsdien is de situatie wel verbeterd, getuigden medewerker­s onlangs, en is “zowat iedereen” bij Ryanair gesyndicee­rd, zegt Didier Lebbe van de christelij­ke vakbond CNE.

Verdeel en heers

Toch blijft het voor de bonden zwoegen om op de Ierse bedrijfsvo­ering te wegen. “Waar een maatschapp­ij als Brussels Airlines één thuisbasis heeft, is het personeel van Ryanair verspreid over 82 basissen in Europa”, zegt luchtvaart­econoom Wouter Dewulf (UA). “Bovendien kunnen de belangen per land verschille­n.” Ook als er gestaakt wordt in één basis, kan Ryanair vluchten verleggen vanuit andere landen om de impact te beperken. De bonden proberen daarom hun acties Europees te coördinere­n. En ook piloten, die lang koele minnaars waren van de traditione­le bonden, sluiten zich steeds meer aan. Tijdens corona leverden zij 20 procent loon in, met de belofte dat het na de crisis weer verhoogd zou worden. Maar terwijl Ryanair nu al 14 procent meer vluchten uitvoert dan in 2019, wil de directie niet weten van zo’n opslag. De onderhande­lingen zitten muurvast, en net als het cabinepers­oneel tonen ook de piloten zich bereid het werk neer te leggen deze zomer.

 ?? ??
 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Ryanair opereert in ons land vooral vanuit Charleroi.
FOTO JIMMY KETS Ryanair opereert in ons land vooral vanuit Charleroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium