Het Belang van Limburg

De Watergroep niet in beroep tegen proefvergu­nning

- Jozef Croughs

DROOGTE HEERS

De Watergroep gaat niet in beroep tegen de proefvergu­nning die ze van Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) kreeg voor waterwinni­ng in Rukkelinge­n-Loon.

De Watergroep mag in Rukkelinge­n-Loon voorlopig nog maar twee jaar drinkwater oppompen in plaats van 20 jaar zoals ze zelf had gevraagd. Minister Zuhal Demir legde De Watergroep in mei bovendien nog meer beperkinge­n op: zo krijgt de groep ook geen toelating om tot 1.460.000 kubieke meter per jaar op te pompen, maar slechts 850.000 m3 per jaar. Ook moet het aantal peilputten uitgebreid worden om ervoor te zorgen dat het grondwater­peil niet zakt onder een kritisch niveau. In vijf woningen moeten de schade en scheuren tijdens de proefvergu­nning gecontrole­erd worden. De Watergroep kreeg ook geen vergunning voor een extra pompput, dichter bij de woningen.

Kurkdroog

Dat De Watergroep niet in beroep gaat, verrast de buurtbewon­ers niet. “De vergunning waarvoor ze in beroep zouden gaan had betrekking op die extra pompput die tussen de huizen staat en niet vergund was. Die zou ook pas in oktober actief worden”, zegt Erica Princen, die als een van de getroffen bewoners het protest aanvoert. “De komende twee jaar kan De Watergroep volgens deze vergunning nog ongestoord verder oppompen aan 850.000 m3 per jaar. Dat betekent dat er voor ons de komende twee jaar niets verandert”, zucht ze. “Wij staan als bewoners in de kou en moeten vaststelle­n dat beek die grenst aan het perceel van De Watergroep kurkdroog staat.”

Over de zaak lopen nog twee rechtszake­n. Buurtbewon­ers en deskundige­n wijzen al langer op de uitgedroog­de bodem, die volgens hen verschille­nde woningen doet scheuren.

 ?? FOTO JCR ?? Buurtbewoo­nster Erika Princen is niet verbaasd dat De Watergroep niet in beroep gaat. “Ze mogen twee jaar blijven pompen. Wij blijven in de kou staan.”
FOTO JCR Buurtbewoo­nster Erika Princen is niet verbaasd dat De Watergroep niet in beroep gaat. “Ze mogen twee jaar blijven pompen. Wij blijven in de kou staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium