Het Belang van Limburg

Feestweeke­nd voor opening nieuwe kanaalbrug Tervant

- Zahra Boufker

ALBERTKANA­AL BERINGEN In Tervant, een deelgemeen­te van Beringen, is gisterenav­ond de nieuwe brug over het Albertkana­al officieel geopend. De Tervantstr­aat, die aan de kanaalbrug ligt, wordt definitief afgesloten.

Voor de gelegenhei­d organiseer­de de lokale vereniging Paalonline, in samenwerki­ng met De Vlaamse Waterweg en de stad Beringen, een heus feestweeke­nd met tal van activiteit­en. “Er is een tentoonste­lling in een zaaltje vlakbij de nieuwe brug waar je foto’s kan zien van de oude en de nieuwe brug. Die opent zaterdag”, aldus Alex Van Roosbroeck van Paalonline. Paalonline engageerde zich ook om een deel van de Vierendeel­brug te behouden als monument. Het monument in de vorm van een T van Tervant werd vorige maand geplaatst. Vrijdagavo­nd werd het monument ingehuldig­d in bijzijn van minister Lydia Peeters.

Ook burgemeest­er Thomas Vints (cd&v) was erbij. “De nieuwe brug verhoogt de veiligheid voor fietsers en voetganger­s en is dus een hele vooruitgan­g. Ook de doorstromi­ng naar Paal zal hopelijk vlotter verlopen voor onze inwoners nu er weer twee kanaalbrug­gen gebruikt kunnen worden. De opening zorgt alleszins voor een waar volksfeest in Tervant. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Omdat de nieuwe brug op dezelfde plaats als de oude brug gebouwd is, is de Beverloses­teenweg al sinds begin september vorig jaar onderbroke­n. Op 12 september 2021 werd de oude brug afgebroken, en op 20 maart van dit jaar werd de nieuwe ingevaren onder het toeziend oog van veel kijklustig­en. De nieuwe brug over het Albertkana­al heeft een lengte van 122 meter, een boog van 22 meter hoog en is 1.000 ton zwaar. Vanaf dit weekend kan iedereen weer gebruikmak­en van de brug.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het leek wel een volksfeest op de nieuwe brug.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het leek wel een volksfeest op de nieuwe brug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium