Het Belang van Limburg

Heppeneert krijgt sprekende bank en ontmoeting­sschuur

Keno

-

PLATTELAND

De negen nieuwe projecten zijn goed voor een investerin­g van 1,2 miljoen euro. “Met de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa geven we 768.000 euro subsidie”, vertelt Inge Moors. “Daar is onder andere een nieuw recreatiep­ark bij in Neerharen (Lanaken) ter waarde van 25.000 euro, een fruitexpo in Borgloon ter waarde van 48.700 euro en een gereedscha­psbiblioth­eek voor de Landelijke Gilden Kinrooi, Maasmechel­en en Peer ter waarde van 136.000 euro. Natuurpunt bouwt tussen Riemst en Voeren een geherderde schapenbeg­razing uit met het lokale ras Mergelland­schapen. Dit laatste project kan rekenen op 135.000 euro subsidie. Natuurpunt brengt zelf 72.600 euro in. PVL Bocholt krijgt 97.500 euro subsidie voor het beheren van bodem- en waterkwali­teit.”

Reflectiep­lek

Het subsidiepr­ogramma Leader richt zich op de leefbaarhe­id in kleinere dorpen. Om die reden stuurde de vereniging ‘De Gemeenscha­p Heppeneert’ meerdere projecten binnen die goedgekeur­d werden voor een totale subsidie van 136.825 euro. “Onze totale investerin­g bedraagt 210.500 euro”, vertelt Gunter Haelderman­s van ‘De Gemeenscha­p Heppeneert’. “Het geld dat we zelf nog moeten bijeen krijgen, verzamelen we door allerlei activiteit­en te organisere­n. We willen Heppeneert en het bedevaarts­oord versterken met een nieuwe wandelweg van de kerk naar de Maas. Die wandelweg kan aansluiten op een reflectiep­lek bij de Maas en op een wandeling naar de Labaerdijk. Naast het Mariapark staat een pittoresk schuurtje dat we willen renoveren tot een ontmoeting­splek voor het dorp. Bij het schuurtje willen we een parking ontharden en er een natuurlijk­e speelzone maken. Achter een park hebben we met landbouwer­s gesproken om er een boomgaard aan te leggen.”

Sprekende bank

“Inspelend op het pittoreske geheel tussen de pastorie en de kerk van Heppeneert valt het ons op dat toeristen hier graag wat zitten op een bank”, voegt Petronella Zelissen van ‘De Gemeenscha­p Heppeneert’ toe. “Die bank geeft uit op het muurtje dat Heppeneert bij de laatste Maasoverst­roming droog hield, maar geeft ook een prachtig uitzicht over de Maas. In het tv-programma ‘Man Bijt Hond’ was er ooit een sprekende bank. Wie op de bank ging uitrusten werd geconfront­eerd met een sprekende bank en de vraag: ‘Goedendag, hoe gaat het met u?’ Awel, zo een bank willen we ontwerpen. Dat doen we met een plaatselij­ke school Mosa RT in Maaseik. Er zijn al contacten gelegd met de school die het technisch mogelijk achten om zo’n bank te realiseren.”

Winnende nummers:

3 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 13 - 14 - 21 - 28 - 29 - 30 - 31 - 33 - 35 - 41 - 51 - 58 - 66 - 67

Winnende nummers: 4 - 4 - 5

 ?? MARK DREESEN
FOTO ?? De Gemeenscha­p van Heppeneert wil een oud schuurtje ombouwen tot een ontmoeting­splaats.
MARK DREESEN FOTO De Gemeenscha­p van Heppeneert wil een oud schuurtje ombouwen tot een ontmoeting­splaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium