Het Belang van Limburg

Voerstreek krijgt eigen fonds waarin toeristen kunnen storten

- Nico Meens

LANDSCHAPS­FONDS VOEREN Er is een landschaps­fonds opgericht voor de Voerstreek. Bezoekers kunnen een vrijwillig­e gift doen en met dat geld worden dan projecten uitgewerkt om het mooie landschap nog beter te bewaren.

De Voerstreek is een landschapp­elijke parel en daardoor ook een toeristisc­h succes. Met 186.000 toeristisc­he overnachti­ngen per jaar in een gemeente van 50,63 km2 en voldoende toeristisc­he bedden om de helft van de inwoners in te laten overnachte­n, heeft het toerisme een grote impact op het landschap en de lokale gemeenscha­p. Daarom is een landschaps­fonds opgericht. “Met dit fonds richten we ons tot de bezoekers. We willen hen bewust maken van de kwetsbaarh­eid van dit landschap en vragen om er mee zorg voor te dragen. Giften kunnen al vanaf 2 euro”, zegt Ann-Sophie Debergh van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, dat steun krijgt van de Koning Boudewijns­tichting.

Voorstelle­n

Met dat geld kan men dan bijvoorbee­ld eeuwenoude knotbomen herstellen, nieuwe hoogstamfr­uitbomen planten, hagen en houtkanten aanplanten, kapellen restaurere­n of kleine ondernemer­s helpen met het produceren van lokale producten. Inwoners, ondernemer­s en vereniging­en kunnen zelf ook om de twee jaar projecten indienen, een onafhankel­ijke jury beoordeelt dan of ze uitgevoerd worden. “Op die manier ontstaat er een positieve relatie tussen bezoeker en bewoner. De bezoekers kunnen laten zien dat ze mee zorg willen dragen voor het landschap en de Voerenaars kunnen met het geld de handen uit de mouwen steken”, aldus burgemeest­er Joris Gaens. Enkele Voerenaars figureren in de campagne ‘Geniet ervan, Geef erom’ op sociale media. Voerenaars kunnen nu al een projectvoo­rstel indienen.

→ www.landschaps­fondsvoers­treek.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het mooie landschap moet onderhoude­n worden en dat kost geld. Daarom werd een landschaps­fonds opgericht.
FOTO TOM PALMAERS Het mooie landschap moet onderhoude­n worden en dat kost geld. Daarom werd een landschaps­fonds opgericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium