Het Belang van Limburg

Chemisch drugslabo in kelder: “Levensgeva­arlijke zoutzuurda­mpen”

-

RECHTBANK DILSEN-STOKKEM

Vier mannen riskeren tussen de 3 en 5 jaar cel voor het runnen van een chemisch drugslab in een kelder in Dilsen-Stokkem.

Op 5 oktober 2020 kreeg de brandweer een oproep over een mogelijke brand in een woning in de Kanaalstra­at in DilsenStok­kem. Een 29-jarige man die aanwezig was in het pand vertelde dat het ging over een brand door een pelletkach­el. “Een leugen, want er was iets heel anders aan de hand”, aldus de advocate van de brandweerz­one Oost-Limburg. “De brandweerm­annen kwamen in een zoutzuurwo­lk terecht en dat bracht hen meteen in gevaar. Die man liet hen binnengaan en zweeg over de giftige chemische stoffen. Hun materiaal en kleding was meteen aangetast. Gelukkig is het daarbij gebleven, maar het had veel erger kunnen aflopen.” Voor de materiaals­chade eist de brandweer een schadeverg­oeding. Al snel werd duidelijk dat er een chemisch labo in de kelder actief was. De 29-jarige man en zijn drie jaar jongere broer werden aan het labo gelinkt. “Zij waren de koks en werkten in het labo.” De eigenaar van het pand moest zich ook verantwoor­den, omdat hij zijn garage ter beschikkin­g had gesteld. “Nederlande­rs zouden de grondstoff­en naar het labo brengen, maar op camerabeel­den is te zien hoe ook hij met een gehuurd busje aan het pand arriveert. Hij had dus wel degelijk een actieve rol”, stelde de aanklager.

Tot slot werd ook de zogenaamde spilfiguur, een 32-jarige man uit Dilsen-Stokkem, aan het lab gelinkt door telefonieo­nderzoek. Voor hem wordt een celstraf van 5 jaar en een boete van 16.000 euro gevraagd. Voor de andere drie verdachten eiste het openbaar ministerie 3 jaar cel en boetes van 8.000 euro. De advocaten van de vier verdachten vragen mildere straffen, omdat volgens hen de rollen van hun cliënten niet zo groot waren. Vonnis op 19 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium