Het Belang van Limburg

Creatieve strijd tegen de hitte en afscheid van Whitesnake

-

De organisati­e had de nodige voorzorgen genomen tegen de aangekondi­gde warmte. Aan de toog kon je halve literfless­en mineraalwa­ter bestellen voor slechts één drankbon en ook het dopje, dat normaal gezien wordt verwijderd, bleef op het flesje. “Op die manier kunnen de mensen makkelijk een flesje bijvullen met gratis drinkwater aan onze sanitaire blokken”, zegt een verantwoor­delijke van een drankstand. Twee Duitsers uit Düsseldorf, Joachim en Marcus, vullen hun flesjes bij aan de kraan. “We gaan vandaag verstandig doen”, zeggen ze. “Als de zon onder is, kunnen we nog de hele avond bier drinken.”

Andere festivalga­ngers zoeken dan weer verkoeling bij een frisse Calippo. “Of dat wel stoer is zo’n veelkleuri­g waterijsje?”, lacht een van de likkers die we aanspreken. “Dat zal me vandaag worst wezen.”

Jeffrey Six (34) –“Je gelooft het niet, maar mijn zus heet Nikki zoals die van Mötley Crüe” – staat zijn tatoeage in te smeren met zonnecrème. “Normaal kan hij niet verkleuren, maar ik wil het risico niet nemen. Sowieso verbrandt een arm met tatoeage sneller. Dat heeft ook te maken met de donkere kleur van deze tekening.” Festivalga­ngers zijn heel creatief in de strijd tegen de warmte. Vietnamese hoedjes, handdoeken, zwarte paraplu’s, hoge hoeden ... Patrick uit Amersfoort heeft gekozen voor een Schotse kilt. “Het is de eerste keer dat ik hem draag, maar het voelt echt heel fris. Er is ook een licht briesje op de wei en dat blaast er lekker onderin. Hoe noemen jullie dat? Fris aan de vis? Dat is het zeker.” En de hamvraag aan een man in een kilt, Patrick? “Daar ga ik liever niet op in. Dat blijft mijn geheim.” (lacht)

Hitte en alcohol

De medewerker­s van het Rode Kruis maken zich op voor een druk weekend. “Voorlopig valt het nog mee”, zegt Diane Lahey van het Rode Kruis. “We hebben vandaag op de festivalwe­i 121 mensen geholpen, maar dat waren niet allemaal hitteprobl­emen. Uit ervaring weten we dat op festivals altijd problemen ontstaan bij extreme hitte omdat niet iedereen zijn alcoholgeb­ruik aanpast. De combinatie van hitte en alcohol zorgt ervoor dat er meer mensen flauwvalle­n.”

Muzikaal was er vrijdag ook wat te beleven. De Limburgse drummer Mario Goossens mocht al vroeg op de dag met de Golden Earring-legende Cesar Zuiderwijk bewijzen dat drums de hoofdrol kunnen spelen in een band als Sloper. Steel Panther zorgde voor een hoop lelijke lycra broeken op de wei en een hoop blote borsten op het podium. Bij A Day to Remember kreeg crowdsurfe­n een nieuwe dimensie toen de zanger bereidwill­ige festivalga­ngers vond die zich als surfplank wilden laten gebruiken. Het betere werk was op vrijdag toch vooral te vinden op de kleine podia met de indrukwekk­ende hardrockba­nd The Vintage Caravan bijvoorbee­ld of het dwarse Zeal & Ardor. Voor het Oekraïense Jinjer, een poppemieke dat grunt alsof ze zware Johnson zonder filter rookt, was de Jupiler Stage zelfs te klein.

Op het hoofdpodiu­m kreeg Dave Mustaine van Megadeth ongewild luid applaus toen hij het even had over zijn keelkanker. Graspop ging ook massaal naar de mainstage voor het definitiev­e afscheid van de metallegen­de Whitesnake. Van de stem van David Coverdale hebben we al een tijdje geleden afscheid genomen, maar vrijdag deden we dat ook van het rockmonume­nt. Coverdale had vocale versterkin­g gezocht en daardoor konden we nog één keer genieten van rockklassi­ekers als Slide it In, Here I Go Again en Still of the Night. Het werd zo een waardig afscheid.

 ?? FOTO MAARTEN ALBRECHTS ?? De schaduwple­kjes zijn schaars op de zonovergot­en wei van Graspop, dus sommige festivalga­ngers nemen het heft in eigen handen.
FOTO MAARTEN ALBRECHTS De schaduwple­kjes zijn schaars op de zonovergot­en wei van Graspop, dus sommige festivalga­ngers nemen het heft in eigen handen.
 ?? FOTO MAARTEN ALBRECHTS
FOTO GIL PLAQUET ?? Patrick uit Amersfoort draagt een Schotse kilt in de strijd tegen de hitte.
Voor het Oekraïense Jinjer was de Jupiler Stage zelfs te klein.
FOTO MAARTEN ALBRECHTS FOTO GIL PLAQUET Patrick uit Amersfoort draagt een Schotse kilt in de strijd tegen de hitte. Voor het Oekraïense Jinjer was de Jupiler Stage zelfs te klein.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium