Het Belang van Limburg

Zo zal nationale actiedag Limburg treffen

De vakbonden laten vandaag hun tanden zien om hun eis voor meer koopkracht en hogere lonen kracht bij te zetten. De nationale actiedag zal ook in Limburg voor de nodige hinder zorgen. Vooral voor scholieren is het maar de vraag of ze met de bus op tijd op

-

De drie vakbonden roepen vandaag al hun leden op om naar de hoofdstad te trekken en er mee te betogen tégen de loonnormwe­t en vóór meer koopkracht. Het gaat om een nationale actiedag, geen nationale staking, maar militanten die mee willen lopen in de betoging (vertrek vanaf 11 uur aan Brussel-Noord), kunnen wel hun stakingsre­cht inroepen. “Alle sectoren hebben we opgeroepen om mee te betogen”, zegt Joke Man, voorzitter van ACV Limburg. “Zowel de openbare diensten - behalve de treinen - als de private sector. Ja, we verwachten veel mensen in Brussel, zo’n 60.000 tot 70.000. Alleen al uit Limburg 6.000 tot 8.000 betogers.”

40% van bussen rijdt niet

Toch is het afwachten hoeveel mensen gevolg zullen geven aan de oproep van de vakbonden. Wellicht zal de nationale actiedag meer voelbaar zijn in de industrie dan in de dienstense­ctor. Maar dat er hinder zal zijn, staat vast. Zeker in Brussel, en dan vooral op de luchthaven (zie onder). Maar ook in Limburg. Zo zal het verre van evident zijn om vandaag een bus te nemen. Bij De Lijn moeten de chauffeurs twee werkdagen op voorhand aangeven of ze staken of niet. “Op basis daarvan kunnen we stellen dat 60 procent van de bussen van De Lijn maandag zal rijden”, zei Ine Pieters, woordvoerd­er van De Lijn, gisteren. Anders gezegd: 40 procent rijdt vandaag niet. Dat is zeker een probleem voor veel scholieren die midden in de examens zitten en liefst op tijd op school geraken. “Mensen kunnen best de routeplann­er op de app of de website van De Lijn raadplegen. Daarop kan je zien of je bus rijdt of niet.” Online kan De Lijn een attest verstrekke­n voor verstoring­en van de dienstverl­ening.

Loonnormwe­t

Maar waarom wordt er juist betoogd? De algemene boodschap is: “Voor meer koopkracht”. Specifiek vragen de vakbonden de afschaffin­g van de loonnormwe­t, die vastlegt hoeveel onze lonen maximaal mogen stijgen om concurrent­ieel te blijven met onze buurlanden. Voor het vorige loonakkoor­d lag die norm op een stijging van 0,4 procent (bovenop de index). “Maar in die berekening zitten fouten”, zegt Joke Man. “Zo worden subsidies aan de werkgevers meegereken­d als kost voor de werkgever. Als we dezelfde berekening zouden aanhouden voor het volgende interprofe­ssionele akkoord van 2023, zouden we uitkomen op een maximale loonstijgi­ng van ... 0,0 procent. En dat in een tijd van ongeziene prijsstijg­ingen. Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont heeft al een spreekrech­t afgedwonge­n in het parlement. In plaats van de nodige 25.000 handtekeni­ngen hadden we er 87.000. Op 29 juni gaan we ons voorstel bepleiten. Maar om die tussenkoms­t kracht bij te zetten, gaan we manifester­en in Brussel.”

Met de nationale actiedag laten de vakbonden alvast hun tanden zien, maar het echte werk is pas voor het najaar. Dan maken de sociale partners zich op voor het volgende loonakkoor­d en wordt de impact van de loonnorm voor de komende twee jaar duidelijk. Nu al beloven de vakbonden een heet najaar om extra druk te zetten.

 ?? ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gert Bocken hoopt dat de betoging wat extra druk kan zetten. “Het geld is er, het is aan de regering om te beslissen waaraan ze dat uitgeeft.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gert Bocken hoopt dat de betoging wat extra druk kan zetten. “Het geld is er, het is aan de regering om te beslissen waaraan ze dat uitgeeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium