Het Belang van Limburg

Ieder voor zich is

- Reacties: dekern@hbvl.be Dominiek Claes

Vandaag houden de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB een nationale actiedag. Ze kloppen daarmee nog maar eens op de nagel van hogere koopkracht en voeren actie tegen de strenge loonnormwe­t. En u zult het geweten hebben. Vooral in het openbaar vervoer zal de actiedag te voelen zijn. Ook op de luchthaven­s van Brussels Airport en Charleroi wordt ernstige hinder verwacht. Wie niet in Brussel of Antwerpen moet zijn, blijft er beter weg. Wellicht zal ook een aantal stadsdiens­ten aan de actiedag deelnemen. En mogelijk worden zelfs een paar bedrijven verplicht om de productie stil te leggen en de deuren te sluiten. De bonden willen vooral zo veel mogelijk volk in Brussel. Met die actie willen ze duidelijk maken dat de automatisc­he indexering van de lonen niet voldoende is om de fors gestegen prijzen vooral van energie - te compensere­n. Vooral voor de laagste lonen - die het meest te lijden hebben van de prijsstijg­ingen - vragen ze meer aandacht. Zij willen ook dat in een aantal sectoren - die goed boeren - de mogelijkhe­id moet bestaan om uit het keurslijf van de loonnormwe­t te breken en hogere lonen te onderhande­len.

Het zal u niet verbazen dat de werkgevers­organisati­es Voka, Unizo en VKW niet te spreken zijn over de actie van de bonden. Zij wijzen er op hun beurt op dat de opeenvolge­nde loonindexe­ring de Belgische werkgevers al meer dan 20 miljard euro kosten. “Nog meer loon eisen terwijl zoveel bedrijven het water al aan de lippen staat, is totaal onaanvaard­baar”, zo klinkt het in werkgevers­kringen. De werkgevers vragen op hun beurt dan weer een aanpassing van automatisc­he indexering. Bijvoorbee­ld door de hoogste lonen niet of gedeelteli­jk te indexeren. Of leggen een indexspron­g op tafel die kan worden gecompense­erd door een premie. Centen in plaats van procenten dus.

En zo gaan we een dag beleven van “ieder zijn waarheid”, en “ieder voor zich”. De bonden behartigen de belangen van hun achterban, de werkgevers­organisati­es doen hetzelfde. Om een nog hetere herfst te vermijden - dat hebben de vakbonden al aangekondi­gd als ze geen boter bij de vis krijgen - zal het weer aan onze beleidsmak­ers zijn om een tussenoplo­ssing te vinden waar iedereen zich meer of min in kan vinden. Het wordt meteen de zoveelste uitdaging voor een (federale) regering die toch al vermoeid volgens sommigen zelfs verlamd - lijkt door opeenvolge­nde crises van de laatste jaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium