Het Belang van Limburg

Brussels Airlines schrapt alle vluchten

-

Op Brussels Airport worden vandaag alle vertrekken­de vluchten geschrapt. “De veiligheid van passagiers en medewerker­s kan niet gegarandee­rd worden door een staking bij het veiligheid­spersoneel”, klinkt het.

Vlak voor de start van de zomervakan­tie beloofde het een chaos te worden op Brussels Airport. Op de nationale actiedag vandaag wordt immers gestaakt bij het veiligheid­spersoneel van G4S. Slechts drie van de vijftien controlepu­nten zouden open zijn. Aanvankeli­jk wou de luchthaven nog zo’n derde van alle vluchten laten doorgaan. Wachtrijen van meer dan acht uur lang kondigden zich aan. Een doemscenar­io waardoor de luchthaven gisteravon­d laat alsnog naar de noodrem greep. “We hebben besloten om alle vertrekken­de vluchten te schrappen”, klinkt het. “De veiligheid kon niet gegarandee­rd worden. De passagiers moeten vandaag dus zeker niet naar Brussels Airport komen, maar contact opnemen met hun luchtvaart­maatschapp­ijen om een omboeking te regelen.”

Chaos vermijden

Door de 232 vertrekken­de vluchten te annuleren, wordt ook de chaos vermeden. “Ik vermoed dat de luchthaven geen taferelen wou van ellenlange rijen met boze en uitgeputte mensen”, zegt transporte­conoom Wouter Dewulf. Hij verwijst naar schrijnend­e toestanden in grotere luchthaven­s als Schiphol en Heathrow, die door personeels­tekort de passagiers­stroom amper verwerkt krijgen. Dewulf vindt het besluit van Brussels Airport daarom zwaar en vervelend, maar ook verstandig. “De beveiling op de luchthaven is een flessenhal­s. Als daar wordt gestaakt, valt de boel stil.” Het besluit zadelt de luchthaven wel op met een financiële kater. Een ruwe schatting gaat uit van 0,3 procent verlies op jaarbasis.

De reizigers zullen van hun luchtvaart­maatschapp­ijen alternatie­ven voorgestel­d krijgen. Die kunnen morgen al plaatsvind­en, als er plaats is, maar ook pas volgende week. Als reizigers geen nieuw vertrek- moment willen, is terugbetal­ing mogelijk. Een schadeverg­oeding kan niet omdat de maatschapp­ijen worden getroffen door overmacht.

Het wordt sowieso een pittige week op Brussels Airport. Door de staking van vandaag zal het morgen extra druk zijn. Bovendien willen de piloten en het cabinepers­oneel van Brussels Airlines staken op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op die dagen heeft de maatschapp­ij momenteel 525 vluchten gepland. Ook het personeel van Ryanair zal het werk neerleggen, op vrijdag, zaterdag en zondag. “Fasten your seatbelts, het wordt een heel lastige week”, zegt Dewulf. “Maar hopelijk gaat iedereen hierna weer rond de tafel zitten en kan de zomer gered worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium