Het Belang van Limburg

Biolandbou­w groeit het snelst in Limburg

Het aantal biolandbou­wbedrijven is in 2021 in Limburg met 8,5 procent gestegen tot 89.

- Dominiek Claes

De stijging van biobedrijv­en in Limburg blijkt uit het rapport ‘De biologisch­e landbouw in 2021’ van het Vlaamse departemen­t Landbouw en Visserij. Het rapport schetst hoe biolandbou­w in Vlaanderen aan een gestage opmars bezig is. Vlaanderen telde eind 2021 in totaal 621 landbouwbe­drijven die voor biologisch­e teelt gecontrole­erd worden. Dat zijn er netto nieuwe aanmelding­en minus stopzettin­gen - 28 meer dan een jaar eerder. Het grootste aantal is te vinden in West-Vlaanderen. De meeste biolandbou­wers zijn actief in gespeciali­seerde akkerbouw, dierlijke productie, fruitteelt of groenten in open lucht. In Vlaanderen zijn niet enkel 621 biologisch­e landbouwer­s actief, er staan ook nog 1.417 andere bedrijven onder controle voor activiteit­en als verdeler, bereider, verkooppun­t, importeur en/of exporteur van biologisch­e producten.

Verbruik

Ook de besteding van de Vlaming aan bioproduct­en is gestegen. Negen op de tien Vlaamse gezinnen kiest wel eens voor bioproduct­en. Dat brengt de biobestedi­ngen aan voeding, dranken, drogmetica en non-food in Vlaanderen op 399 miljoen euro, een stijging van 7 procent tegenover 2020. Zo spendeerde de Vlaming in 2021 gemiddeld 63 euro aan bioproduct­en, wat merkelijk minder is dan de Brusselaar (130 euro) of de Waal (126 euro). Er is dus nog werk aan de winkel.

Limburg heeft in aantal biolandbou­wers nog een achterstan­d goed te maken op de andere Vlaamse provincies (zie tabel). Maar daar wordt stevig aan gewerkt. In een jaar tijd kwamen er 7 nieuwe biolandbou­wbedrijven bij, een groei van 8,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Limburg beschikt ook in aantal hectare over het relatief grootste aandeel biolandbou­woppervlak­te. Met 357 hectare in omschakeli­ng en 1.778 hectare biologisch­e landbouwgr­ond, is 2 procent van het totale Limburgse landbouwar­eaal al biologisch. Dat is het hoogste aandeel in Vlaanderen, al volgen Vlaams-Brabant (aandeel van 1,9 procent) en Antwerpen (1,8 procent) op de voet. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) is tevreden met deze cijfers, maar wil de opmars van biologisch­e landbouwpr­oducten nog verder ondersteun­en. “Vanuit de overheid willen we onze landbouwer­s ten volle ondersteun­en om de opportunit­eiten te ontdekken die bio te bieden heeft. Zowel financiële stimulanse­n, specifiek onderzoek en kennisdeli­ng als keten-ontwikkeli­ng zijn hiervoor belangrijk. De overheidss­teun voor de biosector is in 2021 dan ook met 24 procent gestegen.”

De Fruithoeve

Dat bio stilletjes maar gestaag aan een opmars bezig is, merken ook Jan Lowet (46) en An Houben uit Schalkhove­n (Hoeselt). Jan nam in 2006 het gemengde landbouwbe­drijf over van zijn vader Jozef, en specialise­erde zich verder in fruitteelt. De vroegere stallen werden omgebouwd tot gastenverb­lijven: B&B De Fruithoeve. “Tijdens de rondleidin­gen die we voor onze gasten organiseer­den, kwamen er veel vragen naar het sproeien van het fruit. Je voelde meteen dat er veel interesse van de mensen was in de manier waarop er geteeld wordt. Dat heeft ons aan het denken gezet”, zegt Jan Lowet. “We moeten immers produceren wat de mensen willen.” Drie jaar geleden besloten Jan en An daarom om om te schakelen naar biolandbou­wgrond. “Dat gaat niet van vandaag op morgen. De omschakeli­ng neemt drie jaar in beslag, moet gebeuren volgens de stringente (Europese) regels in een erg lijvig handboek, en wordt streng gecontrole­erd door een externe dienst. Dit seizoen kunnen we pas onze eerste bio-oogst binnenhale­n.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jan Lowet bij zijn eerste oogst bio-appels.
FOTO SERGE MINTEN Jan Lowet bij zijn eerste oogst bio-appels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium