Het Belang van Limburg

“Dronken leiding die kinderen achterlaat, is ontoelaatb­aar”

Vier Waalse gemeenten voeren een alcoholver­bod in voor zomerkampe­n om overlast tegen te gaan. “Maak afspraken, dan is een verbod niet nodig”, vindt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v).

- Nunzia Petralia

Florenvill­e, Bouillon, Chiny in Luxemburg en Andenne in Namen voeren een alcoholver­bod in voor zomerkampe­n. “We zijn al te vaak geconfront­eerd met ernstige incidenten”, vertelt Sébastian Pirlot, burgemeest­er van Chiny. “Vorig jaar moest onze politie nog uitrukken voor een groep achtjarige­n die ’s nachts alleen langs een gevaarlijk­e weg liep, zonder begeleidin­g. Toen we de kinderen terugbrach­ten naar het kampterrei­n, bleek hun leiding dronken te zijn. Dat is ontoelaatb­aar.”

Geen Club Med

Het is niet de bedoeling van de vier Waalse gemeentebe­sturen om in te grijpen als jongeren rustig een pintje drinken. Omgekeerd hebben de gemeenten zo wel een stok achter de deur voor als het wel uit de hand loopt. De straffen kunnen gaan tot een stopzettin­g van het kamp. “Niet alleen om overlast te bestrijden. Vooral om de veiligheid van de kinderen op kamp te beschermen”, zegt Pirlot. Een ander voorbeeld is een incident van enkele jaren geleden. Toen reden twee dronken scoutsleid­ers van een brug. Hun auto belandde in een rivier. Ze kwamen er zonder kleerscheu­ren vanaf, maar het had erger kunnen aflopen. Van de kritiek dat het een buitenprop­ortionele maatregel is, trekken de gemeenten zich niets aan. “Overdreven? Het gaat over de veiligheid van kinderen. Sommige groepen komen hier aan met een camion vol bier. Het is hier geen Club Med, hé. Als ze op een drankvakan­tie willen, moeten ze dat doen. Maar niet op een scoutskamp, niet bij ons”, zegt Pirlot.

Gene veralgemen­ing

“Als er iets fout loopt, is het niet meer dan terecht dat de groepen daarop aangesprok­en worden”, reageert Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “En dan hebben ze in ons ook een bondgenoot. Maar zo’n situaties zijn écht de uitzonderi­ng op de regel.” Hij pleit voor sensibilis­ering en dialoog met lokale overheden. Van Reusel maakt zich dan ook ernstige zorgen over de veralgemen­ing van scoutsleid­ing. “Het beeld dat nu geschetst wordt, klopt absoluut niet. Met zo’n veralgemen­ingen doen we de leiders die zich met veel engagement inzetten voor de scouts oneer aan. Wij begrijpen dat een jeugdkamp voor overlast kan zorgen. Zeker als er week in, week uit jeugdbeweg­ingen langskomen. Daarom raden we scoutsgroe­pen aan om zoveel mogelijk afspraken te maken met de lokale overheid en de buren. 99 procent van de tijd loopt dat goed en zijn we graag geziene gasten. Het optreden van hulp- of ordedienst­en is erg uitzonderl­ijk.” Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een heel duidelijk algemeen beleid. Enerzijds is er het wettelijk kader met de leeftijdsg­renzen. Anderzijds moeten er altijd leiders aanwezig zijn die geen druppel alcohol hebben aangeraakt. Bij Chirojeugd Vlaanderen klinkt hetzelfde geluid. “We begrijpen dat er overlast gepaard kan gaan met chirokampe­n. Maar we betreuren dat er vooraf geen dialoog heeft plaatsgevo­nden”, zegt Niels De Ceulaer. “Wij merken zelf ook geen stijgende trend van klachten over alcoholgeb­ruik.”

Afspraken

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) kan zich niet vinden in de maatregel van de Waalse gemeenten. “Dit verbod is niet nodig: praat met elkaar, maak afspraken. Dan hoeven dit soort van disproport­ionele regeltjes niet. Onze jeugdbeweg­ingen moeten niet geviseerd worden. Zeer jammer dit”, zegt hij op Twitter. Zijn toekomstig­e voorzitter Sammy Mahdi valt hem bij: “We verbieden en betuttelen onze samenlevin­g kapot. Verantwoor­delijkheid en vertrouwen maken plaats voor een allesbepal­ende overheid die jongeren nu ook verbiedt om een pintje te drinken op kamp. Zo triest.”

 ?? FOTO DBA/BELGA ?? Vier Waalse gemeenten zijn de overlast beu en verbieden alcohol op zomerkampe­n. “Disproport­ioneel”, vindt onder meer Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (onder).
FOTO DBA/BELGA Vier Waalse gemeenten zijn de overlast beu en verbieden alcohol op zomerkampe­n. “Disproport­ioneel”, vindt onder meer Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (onder).
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium