Het Belang van Limburg

Open Vld nooit zo klein

Maar Egbert Lachaert blijft het vertrouwen genieten.

- Hannes Heynderick­x

PEILING

BRUSSEL

Premier Alexander De Croo (Open Vld) was volgens een bron aan tafel helemaal niet goedgezind toen zijn regering vrijdag een akkoord bereikte over de arbeidsdea­l. Dat had natuurlijk alles te maken met de barslechte peiling voor hem en zijn partij. De Vlaamse liberalen zouden nog amper 9,3 procent van de Vlamingen kunnen overtuigen. Hoewel daar een grote foutenmarg­e op zit, zet het wel een tendens in de verf: Open Vld verschromp­elt. Voorzitter Egbert Lachaert wilde niet reageren, maar stuurde naar verluidt intern wel een mail rond. Met daarin de vraag aan zijn partijgeno­ten om niet

meer te reageren op de peilingen, maar om “vertrouwen te hebben in het proces”.

Een rondvraag binnen de partij leert dat Lachaert zelf nog steeds het vertrouwen geniet. “Egbert is nog steeds breed gedragen als voorzitter”, zegt Vlaams Parlements­lid Maurits Van de Reyde. “Er is geen massaal gevoel van ongenoegen, zoals dat bij cd&v wel het geval was.” Bij de christende­mocraten zette een soortgelij­ke desastreuz­e peiling vorige maand een hele stoelendan­s in gang. Voorzitter Joachim Coens gaf er prompt de brui aan. Al was die peiling daar vooral het laatste duwtje in een proces dat achter de schermen al veel langer bezig was: Coens vervangen door Sammy Mahdi. “In die zin is de situatie bij ons moeilijker dan bij cd&v”, zegt een liberaal boegbeeld. “Want bij hen was er sprake van een miscast. Een simpele ingreep kan daar het tij keren. Maar wat is het alternatie­f bij ons?”

Liberaal Vuur

Lachaert zelf maakt al maanden de analyse dat het niet voldoende is om enkel te teren op premier Alexander De Croo. De partij startte de operatie Liberaal Vuur, om de eigen standpunte­n meer in de verf te zetten. Maar het blijft een moeilijke evenwichts­oefening. Lachaert kan zich niet plots gaan gedragen als zijn Waalse evenknie Georges-Louis Bouchez. De MR-voorzitter zet met zijn scherpe uitlatinge­n voortduren­d de federale regering onder druk. Daar zou De Croo te veel onder lijden. Tegelijk lijdt de partij eronder als de federale regering geen grote akkoorden sluit. Daarnaast proberen de liberalen ook het tij te keren door nieuwe gezichten naar voren te schuiven. Daarom werden parlements­lid Jasper Pillen en Senaatsvoo­rzitster Stephanie D’Hose gekroond tot ondervoorz­itters, een functie die voordien niet ingevuld werd. Maar het partijkade­r blijkt vrij conservati­ef. Het idee was oorspronke­lijk om Pillen fractielei­der te maken in de Kamer, maar Maggie De Block laat zich niet zomaar opzijschui­ven. Intern klinkt er ook gemor over de vicepremie­rs op federaal en Vlaams niveau: Vincent Van Quickenbor­ne en Bart Somers zijn steeds minder zichtbaar. Maar een ministerwi­ssel is al helemaal uitgeslote­n.

Oppositiek­uur

De partijtop van Open Vld kijkt hoopvol uit naar de fractiedag­en in september. Daar moet zowel de inhoud op scherp gezet worden, als doorgepraa­t worden over het politiek personeel. Maar een liberaal parlements­lid ziet ook dan geen grote dingen gebeuren: “Ik merk op dit moment een grote gelatenhei­d in de rangen. Liberalen zijn plantrekke­rs natuurlijk, en ik merk dat velen de partij wat loslaten.”

De vraag is of Open Vld in die context nog kan heropleven richting 2024. Zeker omdat er intern al luidop rekening gehouden wordt met een oppositiek­uur. “Misschien is het niet slecht dat we na de volgende verkiezing­en met een kleine kern overblijve­n om een nieuw liberaal verhaal uit te schrijven”, zegt een boegbeeld van de partij. “Alleen zal De Croo in dat scenario natuurlijk geen premier meer kunnen zijn.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Open Vld scoort dramatisch in de jongste peiling, maar voorzitter Egbert Lachaert blijft het vertrouwen genieten.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Open Vld scoort dramatisch in de jongste peiling, maar voorzitter Egbert Lachaert blijft het vertrouwen genieten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium