Het Belang van Limburg

Regering bereikt felbevocht­en defensieak­koord

-

Na weken overleg heeft de federale regering een akkoord over defensie op zak. Tegen 2035 zal ons land 2 procent van het bbp investeren in het leger. De groenen lieten hun verzet varen, maar konden wel voorwaarde­n afdwingen.

De bedoeling is om 2 procent van het bruto binnenland­s product tegen 2035 te investeren in defensie, waardoor het budget zou verdubbele­n. Voor premier Alexander De Croo (Open Vld) was dat een persoonlij­ke strijd: hij wou absoluut eind deze maand op de NAVO-top van Madrid aankondige­n dat ons land niet langer de internatio­nale richtlijn negeert. Een akkoord liet lang op zich wachten omdat regeringsp­artijen Groen en Ecolo zich kantten tegen al te grote uitgaven aan het leger.

De Croo moest de voorbije periode meer dan eens bilaterale gesprekken houden met vicepremie­r Georges Gilkinet van Ecolo. Uiteindeli­jk lieten de groenen hun verzet varen, maar niet zonder voorwaarde­n. Zo bleek het woordje ‘intentie’ in de compromist­ekst heel belangrijk. De miljardeni­nvestering in het leger kan ook enkel onder een zestal voorwaarde­n. Aankopen van materieel moet vooral Europees gebeuren en het leger moet in eigen land breder inzetbaar zijn, bijvoorbee­ld bij rampen. Ook mogen de investerin­gen niet ten koste gaan van andere beleidsdom­einen. Als tegengewic­ht voor de injectie in het leger gaat er ook extra geld naar ontwikkeli­ngssamenwe­rking en zal ons land een waarnemer sturen naar een conferenti­e over nucleaire ontwapenin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium