Het Belang van Limburg

Rusland draait de gaskraan verder dicht

- Anton Goegebeur

OORLOG IN OEKRAÏNE MOSKOU De haperende gasleverin­gen uit Rusland blijven de Europese energiemar­kt geselen. Italië, Duitsland en Frankrijk vrezen voor tekorten in de winter en bereiden noodmaatre­gelen voor.

Van 85 naar 65 procent naar nauwelijks de helft. Italië ontvangt sinds midden vorige week steeds minder gas uit Rusland en trekt aan de alarmbel. Als de trend zich doorzet, dan zal het land de gasreserve­s onvoldoend­e kunnen aanvullen tegen de winter. In het slechtste geval dreigt het eind januari zonder gas te vallen. Frankrijk en Duitsland delen de Italiaanse zorg. De drie landen zijn sterk afhankelij­k voor de levering van Russisch gas via de Nord Stream 1-pijpleidin­g en die wordt langzaamaa­n toegeknepe­n. Het Russische Gazprom wijt dat aan het ontbreken van essentiële apparatuur. Die zou moeten terugkomen na een onderhouds­beurt in Canada, maar door de sancties gaat dat niet.

Volgens de Europese landen is dat larie en speelt Rusland blufpoker. Rusland weet dat de energierel­atie met Europa ten einde loopt, zegt energie-onderzoeke­r Moniek de Jong van de UGent. “Als Moskou gas nog als drukmiddel wil gebruiken, dan moet ze dat nu doen.” Aanleiding­en zijn er genoeg. Vorige week werd het zesde sanctiepak­ket goedgekeur­d en trokken Macron, Scholz en Draghi naar Kiev. Deze week staat het EU-lidmaatsch­ap van Oekraïne op de agenda.

Rantsoener­ing

Het gevolg van de haperende toevoer zijn stijgende gasprijzen waardoor Rusland meer geld ontvangt, hoewel het minder levert. Tegelijk groeit in Europa de vrees voor een koude winter. Duitsland bereidt noodmaatre­gelen voor. “Het gasverbrui­k moet dalen, anders wordt het in de winter echt krap”, zei Robert Habeck, de

Duitse minister van Economisch­e Zaken en Klimaat. Hij wil gebruikmak­en van kolencentr­ales om de dreigende tekorten te compensere­n. Een pijnlijk besluit, want de Duitse regering wil deze eigenlijk sluiten. Volgens Duitse media wordt 15 miljard euro ter beschikkin­g gesteld om de maatregele­n te financiere­n.

Italië en Duitsland praten al over rantsoener­ing. Daarbij zouden industrieë­n het met minder moeten doen of zelfs afgeschake­ld worden om ervoor te zorgen dat burgers niet zonder gas vallen. Volgens De Jong is het logisch dat aan zo’n plannen wordt gewerkt. België wordt vooral getroffen door de hoge prijzen, maar hoeft geen tekorten te vrezen. “Het gas komt vooral uit Noorwegen.”

Nederland

Hopen op milde winter

en

De gasvoorrad­en van Italië, Duitsland en Frankrijk zijn voor ongeveer de helft gevuld. Tegen november moet dat naar 80 procent. Zonder Nord Stream 1 is dat lastig. Als het niet lukt, moet Europa hopen op een milde winter zodat het verbruik geen hoge toppen scheert. Anders zou het wel eens kunnen dat de Europese eenheid grondig getest zou worden, zegt De Jong. “Gaan landen met overvloed, zoals mogelijk België, hun voorraad daadwerkel­ijk delen met landen die destijds bewust voor Russisch gas hebben gekozen? Het is afwachten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium