Het Belang van Limburg

De Diepenbeek­se Miet Schraepen (52) stapt uit Ambulance Wens België.

“Ik heb bewonderin­g voor al die mensen die we hebben geholpen”, zegt ze. “Ze wisten dat ze zouden gaan sterven en tóch bleven ze positief.”

- Jo Smeets

PALLIATIEV­E ZORG

DIEPENBEEK

De Diepenbeek­se organisati­e Ambulance Wens België - opgericht door Miet en haar broer Jan - heeft als missie om de laatste wens van palliatiev­e patiënten te vervullen. Na twaalf jaar besluit Miet uit de organisati­e te stappen. Haar broer Jan en een nog aan te duiden vervanger zullen het werk voortzette­n. Voor ons gesprek een aanvang kan nemen, benadrukt Miet meermaals dat Ambulance Wens niet om haar draait maar om de mensen die via de organisati­e hun laatste wens in vervulling willen zien gaan. “Ik wilde mijn vertrek helemaal niet aan de grote klok hangen”, zegt ze, “maar ik moest het toch op de een of andere manier laten weten. Dus heb ik een bericht op Facebook gepost. Wel, ik kreeg honderden positieve reacties. Het was echt overweldig­end.”

Waarom ben je gestopt?

“Geloof me als ik zeg dat ik dit werk altijd met veel plezier heb gedaan. Maar doordat je er zo vaak mee bezig bent, word je wel genadeloos geconfront­eerd met de eindigheid van het leven. Ik heb daar nooit veel last van gehad, maar de jongste tijd begon het me parten te spelen. De dood van mijn goede vriend Danny Baptist heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Danny was slechts vier jaar ouder dan ik, dat heeft me erg aangegrepe­n.”

“Ook corona heeft ingehakt: plots konden wij ons werk niet meer naar behoren doen. Die patienten hun klokjes tikten maar ver

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium