Het Belang van Limburg

“Ik liet me verzekerin­g iPhone aanpraten en half jaar later was ik 2.600 euro kwijt”

- Gunter Willekens

HASSELT/OUDSBERGEN/GENK/HEUSDEN-ZOLDER

Honderden klanten van Switch, de voormalige verkoper van Apple-apparaten, voelen zich belazerd. Ze krijgen niet wat beloofd is en/of zijn op de koop toe nog geld kwijt voor dingen die ze niet willen.

Wim Theuwissen (Genk) kocht vorig jaar bij Switch een iPhone 13. “Er was een cashback van 250 euro beloofd. We zijn 30 weken verder. Die cashback is nog steeds niet gestort.”

Hetzelfde verhaal bij Cindy Melotte (Oudsbergen). “Cyrana zou de cashback voor de iPhone die mijn vader kocht voor mijn dochter in januari uitbetalen. Ik heb al tientallen keren gebeld op een 050nummer. Telkens opnieuw vertellen ze me dat het snel in orde komt.”

Andere lezers krijgen hun cashback niet maar zien ook nog eens geld van hun rekening verdwijnen. Allemaal het gevolg van een indrukwekk­end verkooppra­atje. “Het was eind december en erg druk in de Switch-winkel. De verkoopste­r bediende drie klanten tegelijk. Ze gaf uitleg over een maand gratis verzekerin­g van Celside die we met één telefoontj­e konden opzeggen. Het was heel simpel, beweerde ze.” “Toen ik Celside enkele dagen later belde, kon dat opzeggen toch niet zo simpel. Alleen mijn man, zaakvoerde­r, mocht dat doen”, vertellen Kristel Vanherle en Gert Basteyns (Heusden-Zolder). “Toen mijn man belde, bevestigde Celside dat ons contract werd stopgezet. Toch ging er nog vier

keer geld van onze rekening, in totaal 150 euro.”

Een anonieme ondernemer vertelt hoe er - zonder dat hij er weet van had - in zeven maanden 2.600 euro van zijn rekening druppelde. “Een rekening die ik alleen voor zakelijke verrichtin­gen gebruik. Het ging nooit om grote bedragen, maar soms wel twee keer per dag. Na het verkooppra­atje van die verzekerin­g had ik daar blijkbaar toestemmin­g voor gegeven door één handtekeni­ng te zetten op een iPad na aankoop van m’n iPhone. En ik had nog zo’n vertrouwen in Switch...”

OPGELOST

Veel mensen hadden vertrouwen in Switch. Maar dat is voorbij. De klachten zijn niet te stoppen. Test Aankoop ontving dit jaar al een duizendtal meldingen van mensen die na een aankoop in een van de twintig Switch-winkels, plots moesten betalen voor diensten die ze niet wensten. Daar waren de gekste dingen bij, zoals de creatie van een website of kortingen op aankopen in de Hema.

In maart werd Switch verboden om nog verzekerin­gsproducte­n aan te bieden op Belgisch grondgebie­d vanwege de niet-naleving van bepaalde wettelijke of reglementa­ire bepalingen, met name op het vlak van de informatie­verstrekki­ng aan cliënten en de gedragsreg­els.

In april zette Apple de samenwerki­ng met Switch stop naar aanleiding van de aanhoudend­e klachten van klanten die met één handtekeni­ng klant waren geworden van drie andere bedrijven: Cyrana (voor de cashback), SFAM (voor de verzekerin­g) en Hubside (aanmaak website/technical support). De drie bedrijven zijn vertakking­en van Celside, een firma in het Zuid-Franse Romans-sur-Isère. Omdat we Celside meermaals klachten van onze lezers doormailde­n en geen antwoord kregen, namen we de telefoon. Er werd ons gezegd dat we een brief moesten schrijven. Jawel. Daarop beloofden we een artikeltje te schrijven.

Zo kregen we een dag later toch een mail van Celside: “SFAM, Hubside en Cyrana zijn complement­aire diensten die worden gedistribu­eerd via partnerwin­kels gespeciali­seerd in de verkoop van multimedia­producten. Het gaat om verzekerin­gen tegen alle risico’s (oxidatie, breuk, diefstal en verlies) voor multimedia-apparatuur en diensten om de koopkracht te optimalise­ren.”

“Klanten hebben 30 dagen om de aanbieding­en te testen en kunnen hun contract beheren en opzeggen door gewoon te bellen, te mailen of te posten.”

En onze lezers krijgen alvast wat info. Celside betaalde onze anonieme lezer alvast 2.500 euro terug. De terugbetal­ing van Gert Basteyns wordt onderzocht. De anderen horen niets over hun cashback.

Bent u in de Celside-val beland? Meld dit dan. U kunt ook klacht indienen bij het Europees Centrum voor de Consument. Het is wel steeds nodig dat u de firma zelf een eerste maal schrifteli­jk contacteer­t, via mail of brief.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Roger Melotte kocht vijf maanden geleden een iPhone voor zijn kleindocht­er dochter Laura. Hij wacht nog steeds op een beloofde cashback.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Roger Melotte kocht vijf maanden geleden een iPhone voor zijn kleindocht­er dochter Laura. Hij wacht nog steeds op een beloofde cashback.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium