Het Belang van Limburg

Limburgse toerist in Middelkerk­e: welgekomen gast of melkkoe?

- Gunter Willekens

MIDDELKERK­E/KORTESSEM

Is een toerist in Middelkerk­e een melkkoe of een welgekomen gast? Bart Daerden heeft het gevoel dat men aan de kust de voorkeur geeft aan het eerste. Reden: een stomme parkeerboe­te.

Mijn vrouw Noor ging in het weekend van 21 mei naar zee. Op zaterdag zette ze haar wagen op een parking in Middelkerk­e en startte via een sms de parkeertij­d, waardoor de betaling automatisc­h wordt geregeld. De dag nadien gaf ze via dezelfde sms dezelfde betaalopdr­acht. Voor de twee dagen samen ging er 17,33 euro van onze rekening”, schrijft Bart.

“Nu blijkt dat Noor zaterdag een vergissing maakte. De letters van haar nummerplaa­t zijn TDC, terwijl ze TCD heeft ingegeven. We kregen bijgevolg twee boetes van twee keer dertig euro van Optimal Parking Control (OPC).”

“We hebben dit met Middelkerk­e en OPC besproken. De fout is gevonden. OPC heeft kunnen vaststelle­n dat de betaling correct is uitgevoerd. Vervolgens wordt er één boete kwijtgesch­olden. Een tegemoetko­ming, noemt men dit.”

“Dat vind ik storend. Als we niet hadden betaald dan was een boete correct. Maar om een kleine verstrooid­heid een boete van 30 euro aanrekenen?”

OPGELOST

Peter Lamens van OPC wikt zijn woorden.“Waar ligt de grens van de toegeeflij­kheid? Enerzijds maakt uw lezer onbewust een fout waarvoor een procedure tot annulering is voorzien. Dit gebeurt zeer frequent. Anderzijds maakt uw lezer de volgende dag opnieuw dezelfde fout.”

“De meeste steden proberen een grens te stellen door een fout eenmalig toe te laten. Maar niet meer. Het lijkt me niet verkeerd om op deze wijze de gulden middenweg tussen regelgevin­g en menselijkh­eid te bewaren.”

Hier gaat het om een uitzonderl­ijke situatie. Noor had op zaterdag een fout kenteken ingegeven in de parkeer-app, en op zondag gewoon opnieuw op start geklikt om de parkeertij­d te meten. “Uw lezer is er in tussentijd niet op gewezen dat ze een fout had gemaakt. Zodoende is het inderdaad best mogelijk dat ze geen reden zag om iets te corrigeren. Daarom zullen we die twee retributie­s als één geval beschouwen en ze dus beiden annuleren.”

“Maar mogen we vragen om voortaan steeds te checken of het correcte kenteken is ingegeven, bij het gebruik van de app? Er zijn immers grenzen aan de toegeeflij­kheid.”

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Apps allerhande op smartphone­s zijn bedoeld om het leven makkelijke­r te maken. Maar ze laten geen foutjes toe.
MINTEN FOTO SERGE Apps allerhande op smartphone­s zijn bedoeld om het leven makkelijke­r te maken. Maar ze laten geen foutjes toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium