Het Belang van Limburg

Aan losgebroke­n koe die je tuin verwoest kan je geen vergoeding vragen

-

Na een storm werd de schade aan Mia’s tuin niet vergoed. “Wegens overmacht”, aldus KBC-verzekerin­gen. De schade was namelijk aangericht door losgebroke­n koeien. Die zijn blijkbaar niet ‘aansprakel­ijk’.

Een goede brandverze­kering komt tussen wanneer u schade lijdt door het noodweer. Althans, dat is de verwachtin­g. De realiteit is genuanceer­der.

De jongste weken regende het klachten over die verzekerin­g. “Een dakpan van de buren vloog door mijn venster.” Of: “De boom van hiernaast viel op mijn serre.” Telkens was het verdict: geen tussenkoms­t wegens overmacht. Zelfs bij Mia Vandezande uit Lummen.

“Er was een tak op de omheining van een weide in buurt gevallen. De koeien waren gaan lopen en zijn tot in mijn tuin geraakt. Daar hebben ze mijn tuin en gazon vertrappel­d en boompjes aangevrete­n. Toch wordt dit niet vergoed, wegens overmacht. Waarom ben ik dan nog verzekerd?”

NIET OPGELOST

“De schade is niet direct door wind, bliksem of regen ontstaan maar door een vreemde oorzaak, namelijk een tak die op de omheining is gevallen”, stelt KBC. “Als de dieren ontsnapt waren nadat dieven de omheining hadden doorgeknip­t dan was er ook sprake van een vreemde oorzaak. De eigenaar van de dieren is dan niet aansprakel­ijk voor schade door de dieren.”

“Een verzekerin­g dekt uw aansprakel­ijkheid wanneer er schade is bij de buren”, legt Assuralia verder uit. “Er moet dan ook eerst onderzocht worden of men u iets kwalijk kan nemen. Was uw boom gezond? Was de omheining in orde? Was het dak in goede staat? Was er dus geen sprake van gebrekkig onderhoud? Dan kan men u, als eigenaar, geen verantwoor­delijkheid aanwrijven. In dat geval spreekt men van overmacht.”

De eigenaar van de koeien kan overmacht inroepen. Maar daar hoeft Mia zich nog niet bij neer te leggen.

“Wie niet tevreden is met de beslissing van de verzekeraa­r kan altijd nog terecht bij de klachtendi­enst”, aldus nog Assuralia. “Die voert dan een objectief onderzoek over de zaak en komt doorgaans binnen de 14 dagen met een antwoord.”

Wanneer u de schade niet op uw verzekerin­g kan verhalen dan is er nog het Rampenfond­s, als de storm als ramp erkend is.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Na een storm kwam een kudde koeien in Mia’s tuin rondhangen. De verzekerin­g kwam niet tussen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Na een storm kwam een kudde koeien in Mia’s tuin rondhangen. De verzekerin­g kwam niet tussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium