Het Belang van Limburg

Eerste zomerhitte zorgt voor dramatisch­e dag aan kust

-

Aan de kust is de eerste dag met zomerse hitte dramatisch verlopen. In Oostende werd zaterdag urenlang met man en macht gezocht naar een verdwaald kind, in Zeebrugge verdronken twee zwemmers in een onbewaakte zone.

De incidentri­jke zaterdag belooft weinig goeds voor de hoogzomer die in aantocht is. Het was dan ook ongezien druk aan de kust in de aanloop naar het echte zomerseizo­en. De stranden liepen vol terwijl er nog lang niet overal redders aanwezig zijn.

In Oostende moesten politieen hulpdienst­en urenlang zoeken naar een negenjarig jongetje. Het kind werd uiteindeli­jk meer dan tien kilometer van de plaats waar hij verdween, teruggevon­den. En dan moest het meest dramatisch­e nieuws van de dag nog komen: tussen Blankenber­ge en Zeebrugge kwamen twee Poolse mannen om het leven nadat ze in een onbewaakte zone in zee waren gegaan. “Wat gebeurd is, verwondert me niet”, zegt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. “Mooi weer, knaldrang… We wisten dat het een zwaar weekend zou zijn. Dat er zoiets dramatisch gebeurt, is natuurlijk verschrikk­elijk. Het toont het belang aan van de boodschap die we al honderddui­zend keer herhaald hebben: ga niet zwemmen in een onbewaakte zone. Wie dat toch doet, en dan gered moet worden, zou zelf moeten opdraaien voor de kosten van die interventi­e. Soms denk ik dat dat het enige is wat de mensen echt zou doen luisteren.”

Meer redders langs de kust voor het zomerseizo­en begint, is geen optie. “We werken met jobstudent­en en die zijn niet beschikbaa­r in de aanloop naar juli en augustus”, zegt Decaluwé. “Met de beperkte equipes die er stonden en de massa volk die er is geweest, hebben onze diensten het uiteindeli­jk nog zeer goed gedaan.”

 ?? FOTO RR ?? Twee Poolse mannen verdronken nadat ze in een onbewaakte zone in zee waren gegaan.
FOTO RR Twee Poolse mannen verdronken nadat ze in een onbewaakte zone in zee waren gegaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium