Het Belang van Limburg

Genk wil grote kuis houden in prostituti­e, vooral aan Hasseltweg

De stad Genk heeft een reglement uitgewerkt om misbruik in het kader van sekswerk tegen te gaan.

-

Het is in het kader van de hervorming van het seksueel strafrecht dat Genk als eerste Limburgse gemeente een nieuw reglement op seksuitbat­ingen heeft uitgewerkt. “De zaken zullen voortaan aan verschille­nde voorwaarde­n moeten voldoen inzake leef- en werkomstan­digheden”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “De uitbating en de openbare gezondheid moeten in orde zijn. Het is vooral de bedoeling om fraude en uitbuiting tegen te gaan en te zorgen voor een menswaardi­g kader. Uitbaters die aan de voorwaarde­n voldoen, kunnen na een grondig onderzoek een exploitati­evergunnin­g krijgen.”

Nationalit­eit

Dries wijst erop dat seksuitbui­ting niet alleen in Genk maar in de hele provincie voorkomt. In Genk gaat het om maximaal een tiental zaken. “Het merendeel bevindt zich aan de Hasseltweg. De vormen zijn niet altijd dezelfde. Dat kunnen bijvoorbee­ld ook massagesal­ons zijn waar meer diensten worden aangeboden. In het verleden zijn al verschille­nde pv’s opgesteld tegen wat heet ‘huizen van ontucht’. Onlangs hebben we er nog eentje gesloten. Nee, sekswerk kan je niet aan een specifieke nationalit­eit koppelen.”

Herstelpro­ject

Het reglement in Genk wordt uitgerold in samenwerki­ng met het Arrondisse­menteel Informatie­en Expertisec­entrum Limburg en het Parket van Limburg. “We hebben ons laten inspireren door de stad Antwerpen die al langer een sterk beleid voert rond sekswerk”, gaat Dries verder. “We gaan in datzelfde kader investeren in bijkomende hulpverlen­ing. Er zijn al verkennend­e gesprekken gevoerd met enkele expertise-organisati­es om een breed netwerk te ontwikkele­n. Daarnaast voorzien we binnenkort een preventief traject en herstelpro­ject voor sekswerker­s. Dat moet het mogelijk maken om ze beter te begeleiden op zowel medisch als sociaal vlak. Het is ook een wapen tegen mensenhand­el en een manier om het stigma dat rond de sector hangt, te doorbreken. Door te kiezen voor een duidelijk kader kunnen we ook snel ingrijpen, als dat nodig is, en investeren we in een veilige leefomgevi­ng voor alle Genkenaren.

 ?? CHRIS NELIS
FOTO ?? Vooral aan de Hasseltweg in Genk zijn er zaken waar seksuele diensten worden en werden aangeboden.
CHRIS NELIS FOTO Vooral aan de Hasseltweg in Genk zijn er zaken waar seksuele diensten worden en werden aangeboden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium