Het Belang van Limburg

Infobord langs wandelpad beklad: ‘‘In geval van honger, wend u tot Demir”

- Geert Van Baelen

VANDALISME PELT Ook een infobord over een urnenveld langs een wandelpad op de Peltse Heesakkerh­eide is niet veilig voor protest tegen het stikstofak­koord. Het werd beklad met de tekst: ‘Hier wordt geen voedsel meer geproducee­rd. In geval van honger, wend u tot Demir’, verwijzend naar een naburig landbouwpe­rceel.

Het infobord dat er al een hele tijd staat, informeert over historisch­e grafplaats­en in de omgeving. Met een dikke stift werd hierover een tekst geschreven waarmee wordt geproteste­erd tegen het beleid van minister Zuhal Demir. ‘Perceel landbouwgr­ond achter dit bord gekocht door de Vlaamse overheid. Er wordt geen voedsel meer geproducee­rd. In geval van honger wend u tot Demir.’

Bij het kabinet van Demir wordt de actie afgekeurd. “Ten eerste omdat dit beschadigi­ng is van overheidsm­ateriaal en de belastingb­etaler daarvoor dreigt op te draaien. Men moet daarmee stoppen”, reageert haar woordvoerd­er. “Maar bovenal zijn het gros van alle stellingen die we moeten horen onwaar. Zo komt de voedselbev­oorrading in geen geval in gevaar. We produceren 2,5 keer meer varkens dan we zelf opeten, nagenoeg allemaal voor export. Dat geldt voor zowat alle vee. Het stikstofak­koord maakt het zelfs mogelijk dat meer gronden zullen vrijkomen voor de graanteelt, wat we momenteel veelal importeren. Bovendien voorkomt het stikstofak­koord dat rechtbanke­n landbouwbe­drijven sluiten. Dat men ook vanuit bepaalde hoek onwaarhede­n blijft verspreide­n, is ongepast. De minister blijft evenwel uitleggen aan de mensen waarom we dit doen, waarom dit zeker in Limburg gezien onze vele natuur cruciaal is. We zetten door.”

Bij Regionaal Landschap Lage Kempen betreuren ze in een eerste reactie het vandalisme. “We waren niet op de hoogte, maar we zullen dit intern bekijken en nagaan of het bord gereinigd kan worden of vervangen moet worden”, luidt het.

 ?? FOTO RR ?? Mini-protest op een infobord.
FOTO RR Mini-protest op een infobord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium