Het Belang van Limburg

“Die duwtjes van Lampaert kosten me de eindzege”

-

Tim Wellens presenteer­de zich de voorbije week als een sterke tegenstand­er. Voortduren­d op de voorposten, met twee podiumplek­ken en een tweede plaats in de eindstand. En toch keek de Truienaar behoorlijk beteuterd, toen hij ‘door omstandigh­eden’ vrede moest nemen met de minst dankbare uitslag. Een paar schouderdu­wtjes van Yves Lampaert in de gouden kilometer beletten Wellens om voluit voor bonificati­eseconden te gaan. Hij eindigde uiteindeli­jk zoals hij aan de laatste rit begon: met enkele honderdste­n achterstan­d op winnaar Mauro Schmid.

“Dit is erg teleurstel­lend”, zuchtte Wellens. “We hadden een erg duidelijke tactiek voor die gouden kilometer. Het plan was om alles op de eerste tussenspri­nt te zetten. Ik zat als tweede in het wiel van een ploegmaat, terwijl een derde achter mij het gat liet vallen. Dat werkte perfect en eigenlijk wist ik me toen zegezeker. Daarna zou ik me focussen op Schmid en bij hem blijven. Dat was de theorie. Lampaert kwam echter wat schouderdu­wtjes uitdelen en sloot me in, zowel in de tweede als in de derde sprint. Daar liep het mis. Dat manoeuvre kost me echt wel de eindwinst in deze Baloise Belgium Tour. Ik hoor dat Lampaert gediskwali­ficeerd is. Tja, wat er ook gebeurt, ik krijg er de eindzege toch niet voor in de plaats. Hij zal me ergens toch eens een wederdiens­t moeten bewijzen.”

Voorbeeldi­ge De Lie

Opvallend: Arnaud De Lie offerde zijn sprintkans­en in Beringen op voor de eindzege van Wellens. Hij deed voluit mee in de gouden kilometer. Wellens: “Dat was inderdaad de afspraak en hij deed dat voorbeeldi­g. Arnaud ging daar ook mee akkoord, trouwens. Ik ben gewoonlijk goed in dit soort van sprinten. In 2018 klopte ik Quinten Hermans in de Ronde van Wallonië op dezelfde manier. Het kon dus wel degelijk lukken. Of ik na tussenspri­nt één een kilometer had moeten doortrekke­n, samen met Arnaud? Achteraf is dat makkelijk gezegd. De kans was groot dat de blauwe brigade me dan helemaal zou overrulen. Het werd net niet dus. Hopelijk kan ik Arnaud op het BK in Middelkerk­e op dezelfde manier helpen.” Wellens stond na het Ardennenof­fensief jammerlijk op een tweede plaats, binnen dezelfde seconde als latere winnaar Mauro Schmid. Was hij eigenlijk op de hoogte van het minieme verschil tussen hem en de Quick-Stepper? Wellens: “Het was bijzonder hectisch. Dat spel met seconden in de gouden kilometer zorgde ook in de ploegwagen voor zenuwachti­gheid en rekenwerk. Ik wist dat ik tot het einde moest gaan om te kunnen winnen, maar uiteindeli­jk ging de eindzege naar Schmid. Goed, ik ben conditione­el in elk geval tevreden over deze week. Ik was op niveau en de ploeg deed het schitteren­d. We kunnen positief vooruitkij­ken naar de Tour.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium