Het Belang van Limburg

BELGIUM TOUR Ham geniet vanuit fandorp Jasper Philipsen van de koers

-

Ham kwam zondag massaal op straat om de renners in de Baloise Belgium Tour viermaal een warm welkom te geven. Alle ogen waren op één renner gericht: Jasper Philipsen. Zijn fanclub ontving 440 eters en zag dat aantal minstens verviervou­digd eenmaal de Rodania-tune door Ham galmde.

Een gezellige drukte. Het zijn slechts drie woorden, maar het gaf de toestand zondagmidd­ag tussen drie en vijf op het Oosthamse Heldenplei­n perfect weer. Al had de organisati­e vooraf aardig wat peentjes gezweet. “Vrijdag zijn we het fandorp beginnen opbouwen, maar vooral zaterdag hebben we hier met 45 vrijwillig­ers afgezien in die loden hitte”, reconstrue­ert vader Patrick Philipsen zijn weekend. “Zondagocht­end sloeg dan weer de schrik om ons hart toen enkele buien roet in het eten leken te strooien. Gelukkig is alles goed gekomen.”

440 eters genoten onder een tentzeil van hun lunch. Onder hen ook burgemeest­er Marc Heselmans en co-commentato­ren Paul Herygers en José De Cauwer. “José kent intussen de weg naar Ham”, grinnikt vader Patrick. “Hij is vaste klant telkens hier in februari een eetavond van Jaspers fanclub plaatsvind­t.”

“Een fanclub die inmiddels 445 leden telt”, pikt voorzitter Marc Lievers in. “55 leden komen uit de buurt van Heist-op-den-Berg, de rest is uit deze regio afkomstig. Als je hier rond je kijkt, zie je naast Hammenaren ook mensen uit Vorst-Laakdal en Tessenderl­o verbroeder­en. De kans is groot dat we vandaag weer nieuwe zieltjes gewonnen hebben.”

Sander Lemmens: ziek

Vader Philipsen knikt en vult aan. “We hebben de laatste week nog 150 mensen moeten teleurstel­len, die eveneens de benen onder tafel wilden schuiven. Maar ja, uitverkoch­t is uitverkoch­t, hè.” Iets voor de klok van vijven ziet een volgepakt Heldenplei­n op het grote scherm zijn held de hand uitsteken naar een tweede dagzege in de Belgium Tour. Helaas, tegen de explosieve dijen van Fabio Jakobsen bleek zondag geen kruid gewassen. Ham toonde zich groot in het verlies en genoot eensgezind verder van het gevoel van fraternite­it dat leefde in de schaduw van de Onze-LieveVrouw-Geboorteke­rk.

Die andere Hammenaar, Sander Lemmens, had zich zijn zondag anders voorgestel­d. De renner van Tarteletto-Isorex haalde zaterdag het einde van de zware Ardennenri­t niet nadat hij donderdag al met een fikse verkoudhei­d was opgestaan. “Nu eerst uitzieken en dan terug opbouwen richting BK van volgende week”, blijft Lemmens echter strijdvaar­dig.

 ?? ??
 ?? FOTO RL ?? Vader Patrick Philipsen (tweede van links).
FOTO RL Vader Patrick Philipsen (tweede van links).
 ?? FOTO'S RL ?? Burgemeest­er Heselmans (met baard)
FOTO'S RL Burgemeest­er Heselmans (met baard)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium