Het Belang van Limburg

Bergs krijgt wildcard voor Wimbledon na titel in Ilkley: “Droom die uitkomt”

-

Zizou Bergs, die in Ilkley als qualifier begon, versloeg in de finale vijfde reekshoofd Jack Sock (ATP 129). In 2017 en 2018 was de Amerikaan (29) nog de nummer acht van de wereld. Bergs overleefde in de finale één matchpunt en won in drie sets: 7-6 (9/7), 2-6 en 7-6 (8/6). De partij duurde 2 uur en 46 minuten. “En dan te bedenken dat ik voor deze maand vijf jaar niet meer op gras had gespeeld”, doet de 23-jarige Peltenaar zijn verhaal. “Onlangs in Rosmalen twee matchen. Maar daarvoor was het al geleden van bij de juniores in 2017. Vorig jaar was ik ook afgezakt naar Wimbledon, maar ik geraakte toen niet op de kwalificat­ietabel. Trainen kon toen ook niet omwille van de regen. Als je mij op dit moment naar mijn favoriete ondergrond vraagt, dan kies ik uiteraard voor gras”, lacht Zizou.

En nu een topper

De Belgische nummer twee won vorig jaar al drie Challenger­titels. Zijn vierde titel is zonder twijfel de mooiste uit zijn nog jonge carrière. Op weg naar de finale won hij onder meer van Andreas Seppi (ATP 151) en Alexei Popyrin (ATP 92). In de finale nam hij ook nog eens de maat van Jack Sock (ATP 129). “Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn omdat mijn internatio­nale reispas niet in orde was”, vertelt papa Koen. “Anders was ik zondagmorg­en meteen op de trein gesprongen. Ik hoop wel van de partij te zijn op Zizou’s profdebuut in Wimbledon.” Het afgelopen jaar zag de Peltenaar al verschille­nde van zijn dromen in vervulling gaan. “Voor België aantreden in de Davis Cup was één van zijn grote dromen en dat is gelukt”, aldus papa Koen. “Daarnaast wou hij ook op de hoofdtabel van een grand slam geraken. Verder dan één zege op de kwalificat­ies van de US Open was hij nog niet geraakt en nu krijgt hij plots een ticket voor de hoofdtabel op Wimbledon in de schoot geworpen. Eén ronde overleven of een wedstrijd tegen een absolute topper op het heilige gras is de volgende droom. Veel tijd om te recuperere­n heeft Bergs niet. Zondagavon­d zat hij al op de trein richting Wimbledon. Hopelijk kan hij zijn topvorm nog een tijdje aanhouden.”

Steun van Bemelmans

Vorig jaar speelde Bergs zijn eerste grand slam op de US Open. Nadien volgden de Australian Open, Roland Garros en nu Wimbledon.

“Op een jaar tijd heeft hij alle grand slamtoerno­oien op zijn palmares staan”, zegt papa Bergs trots. “Hij won daarnaast ook nog een lucratief eendagstoe­rnooi in Dubai zodat hij financieel op eigen benen kan staan. Dat zorgt voor mentale rust wat ook belangrijk is om goed te presteren.” In de eerste kwalificat­iewedstrij­d won Bergs van Ruben Bemelmans in llkley. “Ruben is een echte grasspeler. Hij haalde ook zijn beste niveau naar boven in die wedstrijd, maar Zizou haalde het nipt met 7-6 en 6-4. Ze hadden graag samen gedubbeld, maar geraakten niet op de tabel. Ruben is wel daar gebleven om Zizou te ondersteun­en. Als hij een punt zet achter zijn spelerscar­rière gaan ze misschien nog meer samenwerke­n. Dit was al een eerste stap. Met al zijn ervaring is Ruben de perfecte coach. Het klikt ook tussen hen naast het veld”, aldus Koen Bergs.

 ?? FOTO ATP ?? Dolle vreugde bij Zizou Bergs.
FOTO ATP Dolle vreugde bij Zizou Bergs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium