Het Belang van Limburg

Eerste ‘nagel’ voor wielerpist­e

- Zahra Boufker/Rob Rodiers

VELODROOM HEUSDEN-ZOLDER Zaterdag vond de officiële symbolisch­e ‘eerstestee­nlegging’ plaats van de nieuwe velodroom op het Circuit van Zolder. Vermits het gebouw al half optrokken is, werd er deze keer een ‘eerste nagel’ in de wielerpist­e geklopt. Tegelijk werd de nieuwe naam onthuld.

De eerste steen van het nieuwe wielercomp­lex in HeusdenZol­der ligt er al een tijdje. De aanleg van de wielerpist­e, het hart van het sportcentr­um, gaat nu van start, en zal zo’n 11 maanden in beslag nemen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA), voorzitter van de vzw Sportcompl­ex Vlaanderen Heusden-Zolder Jan Peumans en burgemeest­er Borremans mochten de eerste nagel in de wielerpist­e slaan. “De nieuwe velodroom wordt een fantastisc­h uithangbor­d voor de Vlaamse wielerspor­t”, zei minister Weyts. “Het zal bovendien ook dienstdoen als opleidings­centrum dat een bredere instroom aan de basis zal garanderen. Dit is een grote stap voorwaarts. We investeren volop in onze sportieve toekomst.” Het nieuwe sportcentr­um heeft intussen ook een naam gekregen, een hele mond vol: Sport Vlaanderen Heusden-Zolder –

Velodroom Limburg. “Na een lang en uitdagend proces dat al in 2012 begon, is het einde eindelijk in zicht, maar het resultaat zal fantastisc­h zijn”, zegt Jan Peumans, voorzitter van de vzw Sportcompl­ex Vlaanderen Heusden-Zolder. “Het complex tilt de sportinfra­structuur in Limburg en Vlaanderen voor zowel topsport als breedtespo­rt meteen naar een hoger niveau, iets waar we trots op kunnen zijn.”

Hout uit Finland

Het sportcompl­ex zal bestaan uit meer dan 15.000 vierkante meter sportinfra­structuur, waaronder een overdekte wielerpist­e met een middenplei­n met vier sportunits, een topgymnast­iekhal, een volledig FIA-gekeurd medisch centrum, een fitness, een horecazaak en commerciël­e ruimtes. Deze maand nog wordt er een centrumman­ager aangesteld. In de tribunes zijn 1.013 vaste zitplaatse­n voorzien. Op het middenplei­n is er plaats voor 1.650 personen bij topeveneme­nten en door middel van mobiele tribunes kan de capaciteit nog uitgebreid worden met 1.000 personen. Het project kost 23 miljoen euro en de opening is voorzien voor het voorjaar van 2023. De houten piste heeft een lengte van 250 meter en bestaat uit zo’n 360 houten spanten die per positie op maat gemaakt zijn. Het hout voor de piste ging oorspronke­lijk uit Siberië komen, maar door de oorlog in Oekraïne werd het hout uiteindeli­jk gevonden en aangekocht in Finland.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Geen eerste steen, wel een eerste nagel werd in de nieuwe piste geslagen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Geen eerste steen, wel een eerste nagel werd in de nieuwe piste geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium