Het Belang van Limburg

Genk wil meer kinderen met fiets of te voet naar school

-

Vrije Basisschoo­l Boxberghei­de is de eerste van 22 scholen die mee instappen in het project Impact (Integraal Mobiliteit­spact) van de stad Genk. Bedoeling: zo veel mogelijk kinderen met de fiets of te voet naar school laten komen.

De scholen engageren zich om kinderen en jongeren aan te moedigen zo veel mogelijk met de fiets naar school te komen en zich zo weinig mogelijk te laten brengen door hun ouders. Het was in het bureau van directeur Ria Lantmeeter­s dat de overeenkom­st werd onderteken­d. “Wanneer fietsen of wandelen een optie is, moeten schoolgang­ers en hun ouders met een gerust hart hiervoor kunnen kiezen”, zegt schepen van Jeugd en Mobiliteit Karel Kriekemans. “Daarom ook gaan we de schoolomge­vingen veiliger maken. Het pact wordt op maat van elke school uitgewerkt. Dat kunnen kleine ingrepen zijn of grotere waarmee we willen voorkomen dat auto’s tot bijna aan de schoolpoor­t rijden. Dat creëert een onveilighe­idsgevoel en weerhoudt ouders ervan om hun kinderen met de fiets naar school te laten gaan.”

STOP-principe

Samen met de deelnemend­e scholen wil de stad ouders overtuigen van het STOP-principe. “Dat wil zeggen: eerst stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en als dat niet kan met privé vervoer”, legt Kriekemans uit. “Kinderen die op maximaal één kilometer van school wonen, kunnen gemakkelij­k te voet komen. Tussen één en vier kilometer is het gebruik van een fiets aangeraden en meer dan vier kilometer het openbaar vervoer. We hopen met het project het aantal leerlingen dat naar school wandelt op te trekken van 3 naar 4 procent en het aantal fietsers van 10 naar 15 procent. Op het vlak van openbaar vervoer hopen we op een stijging van 12 naar 16 procent zodat het privévervo­er kan dalen van 75 naar 65 procent.” Voor de realisatie wordt 150.000 euro uitgetrokk­en.

 ?? NELIS
FOTO CHRIS ?? In de basisschoo­l van Boxberghei­de werd zaterdag de eerste overeenkom­st onderteken­d.
NELIS FOTO CHRIS In de basisschoo­l van Boxberghei­de werd zaterdag de eerste overeenkom­st onderteken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium