Het Belang van Limburg

Krasse knarren en straffe madammen

Zon, zee en een ja op Ibiza Van Graspop naar Boutique

- Dennis Van Goethem

Het was de heetste, maar ook wel de leukste editie van Graspop. We zagen krasse knarren, straffe madammen, heerlijke feestjes voor het hoofdpodiu­m en leuke ontdekking­en in de tenten. De 25ste editie was een knaller.

Krasse knarren

Er stonden minstens 19 muzikanten op het podium die 70 waren of ouder. David Coverdale van Whitesnake had een back up nodig voor zijn kapot gezongen stembanden, maar daar was bij zowel Saxon, Judas Priest als The Scorpions geen sprake van. Ian Gillan van Deep Purple is maar liefst 76. Wie lang en gezond wil leven moet gaan drummen. Tommy Aldridge (71) van Whitesnake drumt nog even energiek als op zijn 18de en Niko McBrain heeft nog altijd geen moeite met zijn dubbele bassdrum. Judas Priest, Iron Maiden, Saxon, Alice Cooper, The Scorpions, Megadeth, ... Er komt geen sleet op zitten.

We zien op Graspop steeds vaker straffe madammen. Sharon den Adel van Within Temptation pakte de wei helemaal in met haar strakke (cor)set, Elin Larsson van Blues Pills deed hetzelfde en de zangeres van het Oekraïense Jinjer moeten ze een keer loslaten op Putin. Er waren ook nog in het oog springende vrouwelijk­e muzikanten bij Whitesnake en Alice Cooper. Niet alleen omdat ze er goed uit zagen.

Oké, de blote tieten van Steel Panther waren obligaat, maar de wei stond op z’n kop. Dropkick Murphys deden het zelfs met hese stem en Dog Eat Dog met bakken nostalgie, maar het feestje van het weekend beleefden we toch tijdens de piratenmet­al van Alestorm. Aarrr! Shiver me timbers!

We ontdekten dat halve Limburgers Evil Invaders meer dan ooit klaar zijn voor het grote werk, dat Five Finger Dead Punch écht in staat is om een hele wei te laten ontploffen en dat seventies rock terug is met The Vintage Caravan. Hebben we iets gemist? Gegarandee­rd met 130 bands op de affiche.

Donderdag op Graspop met zijn blackmetal­project Lalma, zondag in Werchter met Arsenal: John Roan (50) startte zijn zomer met een flinke spreidstan­d. Het was zijn tweede passage op Boutique, nadat hij er ook in 2019 stond. Met zeven keer Rock Werchter erbij stond hij in totaal al negen keer op het grote podium. Nog vier extra, en hij breekt het record van Soulwax.

“Erg fijn”, noemt Roan zijn uurtje op Boutique. “Ik hoop dat het na ons even tof was. Maar daar heb ik geen twijfel over.” Dat de sprong van metalgitar­en naar de pop van Arsenal groot is, maakt hem niets uit. Al dachten sommigen op Graspop daar anders over. “Ik moet opboksen tegen een popverlede­n dat niet cool is in dat wereldje.

Maar met Lalma maak ik ook geen zuivere blackmetal. In de melodieën en baslijnen zit er wel wat Arsenal, denk ik.”

Straffe Madammen

Feesten als de beesten

Ontdekking­en

WERCHTER

ARSENAL

Jennifer Heylen laat 63.000 man schuren

Acteren, jureren in De slimste mens en nu presentere­n: Jennifer Heylen (30) kan het allemaal. Voor het eerst mocht ze de artiesten op Werchter Boutique aankondige­n, en dat deed ze geheel in eigen stijl. “Ik wil jullie zien schuren!” De volle weide gehoorzaam­de braaf. “Dat ziet er goed uit”, vond

Heylen.

 ?? FOTO DBA ?? Stromae: als de maestro zingt, danst de wei.
FOTO DBA Stromae: als de maestro zingt, danst de wei.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Alice Cooper, krasse knar op Graspop.
FOTO GIL PLAQUET Alice Cooper, krasse knar op Graspop.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Jinjer, straffe madam uit Oekraïne
FOTO GIL PLAQUET Jinjer, straffe madam uit Oekraïne

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium