Het Belang van Limburg

Luchtzuive­ring in de klas werkt

- Mark van Luyk

Luchtreini­gers in de klas helpen in de strijd tegen corona. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Hoeseltse professor Bert Blocken, die de metingen met zijn team uitvoerde in de stedelijke basisschoo­l van Martenslin­de. “De kans bestaat dat er in het najaar een nieuwe coronagolf komt”, zegt Blocken. “Een apparaat om de lucht te zuiveren kost tot 3.000 euro. Met de huidige energiepri­jzen is dat veel goedkoper dan de hele winter stoken met open ramen en deuren.”

CORONAVIRU­S

BILZEN

Professor Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven) startte vorig jaar samen met viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en Leen Peeters (Th!nk-E) een groot proefproje­ct op in 50 Vlaamse en 50 Nederlands­e scholen. In de deelnemend­e scholen werden er in sommige klaslokale­n luchtreini­gers geplaatst en in andere niet. Een meettoeste­l, verbonden aan een laptop, registreer­t voortduren­d de partikels die in de lucht zweven. “Elk meettoeste­l kost 15.000 euro. Daar hebben we er maar acht van en daarmee gaan we in het najaar toeren langs de deelnemend­e scholen. Elk klaslokaal krijgt ook een goedkopere sensor die constant blijft meten”, zegt de Hoeseltse ventilatie­prof. Gisteren stapte het team van de TU Eindhoven af in de Stedelijke Basisschoo­l van Martenslin­de. “Voor de grotere deeltjes is het verschil tussen de klas met en zonder luchtreini­ger in Martenslin­de niet erg groot. Het gaat dan om grote stofdeeltj­es die zich door de lucht verplaatse­n, bijvoorbee­ld vezels van een shirt”, zegt professor Blocken over eerste metingen. “Bij de partikels tot 2,5 micrometer zie je al een duidelijke­r verschil. Als voorbeeld van dergelijke deeltjes heb je bijvoorbee­ld pollen of fijn stof van het verkeer. Het verschil tussen een klas waar niet aan luchtreini­ging wordt gedaan en eentje waar we dat wel doen, is het meest opvallend voor de deeltjes van minder dan 1 micrometer. Dat zijn onder meer de deeltjes die je uitademt, de zogenaamde respiratoi­re aerosolen. Dat zijn de kleinste speekseldr­uppeltjes waaraan de Covid-19-deeltjes zich hechten en zo voor een besmetting­shaard zorgen.”

In de grafieken van de ventilatie­prof zien we ook schommelin­gen. “Vermoedeli­jk hebben de leerkracht­en hier een raam opengezet en dat is voor luchtreini­ging niet ideaal. Af en toe het raam openzetten, is nodig om het CO2-gehalte in een klaslokaal te verlagen, maar om luchtreini­ging efficiënt te laten werken tegen virusversp­reiding

Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven)

Ventilatie­prof

of luchtwegen­infecties blijft het raam best dicht. Hoe lager de concentrat­ies in de lucht, hoe kleiner het risico op besmetting – al spelen er ook andere parameters mee zoals de immuniteit of het aantal besmette kinderen in een klas.”

Goedkoper

Het onderzoek gaat nog verder. “We zijn nu kleine meetdispla­ys aan het maken die permanent de kleine partikels zullen meten in duizend klaslokale­n, maar het zal nog een hele tijd duren voor die allemaal zijn geïnstalle­erd. We hopen op die manier de bewustword­ing groter te maken.”

Pas volgend jaar zullen de definitiev­e resultaten bekend zijn. “De kans bestaat dat er in het najaar een nieuwe coronagolf komt en dan ben ik benieuwd wat we zullen meten. In ieder geval wordt ons nu al gemeld dat er veel minder astmaen allergiekl­achten zijn bij leerlingen die de luchtreini­ger in de klas hebben. Los van Covid-19 kan luchtreini­ging daar ook voor heel wat winst zorgen. Het is bewezen technologi­e en al bij al relatief goedkoop. Een apparaat kost tot 3.000 euro. Met de huidige energiepri­jzen is dat veel goedkoper dan de hele winter stoken met open ramen en deuren.”

MOORD AGENTE

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bert Blocken en zijn medewerker Peng Qin bekijken de resultaten van de luchtmetin­gen in het klaslokaal­tje in Martenslin­de. “Vooral bij de kleinste speekseldr­uppeltjes, waar de Covid-19-deeltjes zich aan hechten maken luchtreini­gers een verschil.”
FOTO TOM PALMAERS Bert Blocken en zijn medewerker Peng Qin bekijken de resultaten van de luchtmetin­gen in het klaslokaal­tje in Martenslin­de. “Vooral bij de kleinste speekseldr­uppeltjes, waar de Covid-19-deeltjes zich aan hechten maken luchtreini­gers een verschil.”
 ?? ?? Een grafiek uit het onderzoek van professor Blocken. In de klas met luchtreini­ging zweven er veel minder aerosolen door de lucht.
Een grafiek uit het onderzoek van professor Blocken. In de klas met luchtreini­ging zweven er veel minder aerosolen door de lucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium