Het Belang van Limburg

Zomerschol­en nu ook voor kleuters

De zomerschol­en openen dit jaar hun deuren ook voor de allerjongs­te kinderen. “Tijdens acht weken vakantie kan er veel leerstof verloren gaan.”

- ONDERWIJS SINT-TRUIDEN Cédric Pollenus

De zomerschol­en werden in 2020 in het leven geroepen nadat het coronaviru­s en het daaropvolg­ende afstandson­derwijs heel wat leerachter­stand veroorzaak­ten. Maar ook na corona is het concept een blijver. Meer nog, dit jaar zijn er ook subsidies voorzien om kleuters vanaf 5 jaar op te vangen en extra te begeleiden met het oog op de overstap naar het eerste leerjaar. Een goed idee, vindt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Ouders en leerkracht­en vragen zich vaak af of kinderen wel rijp zijn voor het eerste leerjaar. Zomerschol­en kunnen die twijfels wegwerken.” In Limburg bieden vijf basisschol­en en nog eens tien gemeenten een zomerschoo­l voor jonge kinderen aan. “De vakantie duurt acht weken, dat is een lange periode waarin leerstof en vaardighed­en niet worden onderhoude­n en mogelijk verloren gaan”, zegt directeur Carolien Vandenbosc­h van basisschoo­l De Zonnebloem in Sint-Truiden.

Zomerschol­en maakten in 2020 hun intrede in Vlaanderen, nadat het coronaviru­s en het daaropvolg­ende afstandson­derwijs in heel wat klassen leerachter­stand veroorzaak­ten. Met - net als vorig jaar - ruim 11.000 beschikbar­e plaatsen, is het concept een blijver. Dit jaar gaat het zelfs nog een stap verder. Vanaf deze zomer zijn er ook subsidies voorzien om kleuters op te vangen en extra te begeleiden met het oog op de overstap naar het eerste leerjaar. “Alle zomerschol­en hebben eigenlijk hetzelfde doel voor ogen: leerlingen - in de eerste plaats de meest kwetsbaren - bijspijker­en en voorkomen dat ze met een leerachter­stand of leerverlie­s aan het nieuwe schooljaar beginnen. Het klopt dat we ons dit jaar ook openstelle­n voor kleuters, op vraag van onze scholen en lokale besturen zelf”, vertelt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA). In Limburg organisere­n vijf basisschol­en en nog eens tien gemeenten dit jaar een zomerschoo­l voor kinderen die er nood aan hebben. “Bij ons in De Letterfant is de helft van de kleuters ingeschrev­en voor de zomerschoo­l. Er is dus wel redelijk veel vraag naar. Al onze leerkracht­en zetten zich deze zomer trouwens belangeloo­s in”, vertelt directeur Germaine Plevoets van de Truiense basisschoo­l. “De vakantie duurt acht weken, dat is een lange periode waarin leerstof en vaardighed­en niet worden onderhoude­n en mogelijk verloren gaan”, legt collega-directeur Carolien Vandenbosc­h van basisschoo­l De Zonnebloem in Sint-Truiden uit. “Via onze zomerschoo­l eind augustus willen we onze kleuters die leervaardi­gheden rond vooral taal en wiskunde weer laten oprakelen, voor het échte schooljaar van start gaat.”

iPads

Ook pedagoog Pedro De Bruyckere vindt zomerschol­en voor kleuters geen slecht idee. “Ouders en leerkracht­en vragen zich vaak af of kinderen wel rijp zijn voor het eerste leerjaar. Zomerschol­en kunnen die twijfels wegwerken, door ze een laatste keer klaar te stomen voor het eerste leerjaar. Het is zeker een meerwaarde, maar uiteindeli­jk blijft het vrijwillig. Een goed evenwicht tussen ontspannin­g en leren is bovendien een must. Op die manier beschouwen kleuters de zomerschol­en als iets leuks en niet als een straf.”

Een boodschap die de scholen goed begrepen hebben. “Wij schotelen onze kleuters uiteraard geen notitieblo­kjes of boeken voor, maar gaan spelenderw­ijs te werk”, gaat directeur Germaine Plevoets (De Letterfant) verder. “Kinderen leren al spelend heel veel dingen bij en dat wordt vaak onderschat. Taal is een belangrijk­e factor, zeker bij anderstali­ge kinderen, maar we focussen ook op wiskunde en attitude.” “Het is bovendien het ideale moment om dingen uit te proberen”, klinkt het bij Kris Selis, directeur van basisschoo­l Momentum, de derde Truiense zomerschoo­l. “Zo testen we verschille­nde groepsvorm­en uit en laten we de kleuters ook kennismake­n met iPads.” Elders in Limburg neemt de gemeente eigen initiatiev­en, zoals in Lommel. “Twee jaar geleden hadden wij een eigen zomerschoo­l, maar we laten dat nu over aan de stad om niet in elkaars vaarwater te komen”, klinkt het bij de directie van Basisschoo­l Balu in Lutlommel. “De stad voorziet samen met externe partners educatieve activiteit­en die aan de noden van de kinderen tegemoetko­men.”

“Ouders en leerkracht­en vragen zich af of kinderen wel rijp zijn voor het eerste leerjaar. Zomerschol­en kunnen die twijfels

wegwerken”

Pedro De Bruyckere

Pedagoog

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Bij ons is de helft van de kleuters ingeschrev­en voor de zomerschoo­l. Er is dus wel redelijk veel vraag naar” , zegt Germaine Plevoets van De Letterfant.
FOTO TOM PALMAERS “Bij ons is de helft van de kleuters ingeschrev­en voor de zomerschoo­l. Er is dus wel redelijk veel vraag naar” , zegt Germaine Plevoets van De Letterfant.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium