Het Belang van Limburg

Drie van de vijf veroordeel­den in zaak Silvio Aquino trekken naar Hof van Cassatie

- Geert Houben

ASSISEN TONGEREN/OUDSBERGEN Na Sandro Hamidovic (52) en Martino Trotta (62) trekt nu ook Dragisa Hamidovic (43) naar het Hof van Cassatie. Hij vecht er zijn veroordeli­ng tot 22 jaar cel aan voor zijn aandeel in de dood van Maasmechel­aar Silvio Aquino. Bosko Hamidovic en Nebusja Pavlovic berusten in hun straf.

In de nacht van 2 op 3 juni kregen de vijf daders achter de dodelijke raid op Silvio Aquino op de Sint-Hubertusla­an in Oudsbergen hun straf in het Tongerse assisenhof te horen. De Bosnische bendeleide­r en schutter Sandro Hamidovic kreeg levenslang, opdrachtge­ver Martino Trotta 28 jaar en Dragisa Hamidovic 22 jaar.

Nadat hij zes jaar voortvluch­tig was, ging die laatste eind augustus vorig jaar bij zijn toevallige arrestatie in het Spaanse Blanes aan het praten. De vader van zes biechtte op dat het de bedoeling was om Maasmechel­aar Silvio Aquino (41) te ontvoeren en om 500.000 euro losgeld te vragen. De schermutse­ling die uitmondde in een schietpart­ij op 27 augustus 2015 besliste daar anders over. Silvio Aquino, veroordeel­d voor drugsfeite­n, kreeg vijf kogels in het hoofd en twee in de romp. Hij was onmiddelli­jk dood. De twaalfkopp­ige jury achtte de vijf beschuldig­den schuldig aan gijzeling met de dood tot gevolg. Drie van hen gaan nu niet akkoord met hun veroordeli­ng.

Bosko Hamidovic stond op de uitkijk op het moment dat Silvio Aquino aan zijn woning in Maasmechel­en vertrok en kreeg 22 jaar cel. Hij trekt niet naar Cassatie, bevestigen zijn advocaten Hans en Pieter Valkenborg.

Ook Nebusja Pavlovic berust in de 26 jaar cel die hij kreeg, aldus advocate Nadia Lorenzetti. De termijn van 15 dagen om cassatiebe­roep aan te tekenen is nu verstreken. Nu rest het Hof twee maanden om te oordelen of de argumenten van de advocaten voldoende zijn om het proces opnieuw onder de loep te nemen en of een nieuw proces zich opdringt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium