Het Belang van Limburg

Beke geeft toe dat hij Agentschap Opgroeien te veel vertrouwde

- Nunzia Petralia

KINDEROPVA­NG

BRUSSEL

Het is te gemakkelij­k om een steen te werpen. Ik wil dat ook niet doen. Maar ik heb heel sterk vertrouwd op mijn administra­tie. De dubbelof tripelchec­k hebben we misschien te weinig gedaan.” Dat reageerde gewezen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) gisteren op een vraag van Vlaams Parlements­lid Freya Saeys (Open Vld). Zij vroeg zich – samen met andere parlements­leden – af of Beke niet té veel vertrouwen had in het Agentschap Opgroeien. Na even aarzelen stemde hij daar uiteindeli­jk mee in. Beke moest zich tijdens de laatste publieke hoorzittin­g van de onderzoeks­commissie naar de veiligheid in de kinderopva­ng komen verantwoor­den.

Eerder tijdens de hoorzittin­g wees Beke vooral met de vinger naar het agentschap. “Op geen enkel ogenblik heb ik van het Agentschap Opgroeien signalen gekregen dat er te weinig instrument­en voorhanden waren of te weinig informatie­doorstromi­ng was. Als minister kan je niet elk dossier persoonlij­k opvolgen. Daarvoor vertrouwde ik op mijn agentschap­pen en administra­ties. Ik weet niet hoe ik als minister anders had kunnen functioner­en”, klonk het toen. Daar kwam hij later dus gedeelteli­jk op terug.

Op het einde kreeg de ex-minister nog de vraag of de administra­teur-generaal van het Agentschap Opgroeien Katrien Verhegge nog kan aanblijven volgens hem. Maar het was volgens Beke niet aan hem om zich daarover uit te spreken.

Na de hoorzittin­g van moet de onderzoeks­commissie haar conclusies formuleren. Het eindversla­g zou tegen 1 juli klaar moeten zijn.

 ?? FOTO SVD ?? Beke moest zich verantwoor­den in de onderzoeks­commissie naar de veiligheid in de kinderopva­ng.
FOTO SVD Beke moest zich verantwoor­den in de onderzoeks­commissie naar de veiligheid in de kinderopva­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium