Het Belang van Limburg

Niet welkom, want haar transitie begon te laat

-

In de marge van het WK zwemmen in Boedapest vond afgelopen weekend een cruciale vergaderin­g plaats over het lot van transgende­rs in de topsport. 152 nationale zwemfedera­ties stemden over de vraag of transvrouw­en – die dus als jongen zijn geboren – mogen meezwemmen bij de vrouwen op het hoogste niveau. Het antwoord is met 71 procent van de stemmen duidelijk: neen, dat mag niet. Ook de Belgische zwemfedera­tie verdedigde dat standpunt op het congres. Enkel vrouwen die in het begin van de puberteit of voor hun twaalfde verjaardag de transitie maakten, zijn nog welkom. “Wat eigenlijk betekent dat er slechts een heel kleine groep overblijft”, zegt Guy T’Sjoen, professor endocrinol­ogie aan de UZ Gent. De discussie bij de zwembond kwam in een stroomvers­nelling door de heisa rond zwemster Lia Thomas. Die Amerikaans­e transvrouw won in maart de universite­itskampioe­nschappen zwemmen in de VS en hoopte te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Oneerlijke concurrent­ie, vonden critici, die het niet pikten dat een volgens hen “halve man” de kampioensc­happen had gekaapt.

FINA is de eerste grote sportfeder­atie – naast de kleinere rugbybond – die zo’n verregaand­e beslissing neemt. Dat de discussie gevoelig ligt, mag blijken uit de reacties. Terwijl verschille­nde activisten de regel discrimina­tie noemden, roemden anderen FINA voor het installere­n van een eerlijke competitie.

Testostero­n

Zowat élke sporttak worstelt met de kwestie. Herinner je ook de heisa rond de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard, die als gewichthef­ster naar de Olympische Spelen van Tokio mocht. Ook toen vonden critici dat ze als transvrouw een oneerlijk voordeel had.

In het verleden probeerde het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) duidelijkh­eid te scheppen met afgebakend­e testostero­nwaarden om als transvrouw in de vrouwencom­petities mee te sporten, maar eind vorig jaar stapte het daarvan af door een gebrek aan wetenschap­pelijke consensus. Het IOC schoof zo de hete aardappel door naar de verschille­nde sportfeder­aties. Die komen nu druppelsge­wijs met hun richtlijne­n. Zo besloot de wielerunie UCI ook pas vorige week om de toegelaten testostero­nspiegel bij transvrouw­en te halveren van 5 nanomol per liter bloed naar 2,5. Voetbalbon­d FIFA is daarentege­n veel soepeler voor transgende­r personen.

“Het is een beetje een kakofonie nu”, zegt Wim Derave (UGent), professor bewegingsw­etenschapp­en. “Eigenlijk zouden de verschille­nde sporttakke­n moeten kijken naar het verschil in prestatie tussen mannen en vrouwen. Is dat verschil 30 of 40 procent, dan kan het volgens mij niet dat transvrouw­en deelnemen in de vrouwencom­petitie. Is dat 10 procent

 ?? FOTO REUTERS ?? De Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard mocht wél naar de Spelen.
FOTO REUTERS De Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard mocht wél naar de Spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium