Het Belang van Limburg

België repatrieer­t opnieuw IS-vrouwen en kinderen uit Syrië

- Mark Eeckhaut

IS-STRIJDERS BRUSSEL

De zestien kinderen die in de loop van vorige nacht met een vliegtuig van de regering in ons land zijn geland, zijn tussen 4 en 12 jaar oud. Ze worden vergezeld door vijf moeders en één grootmoede­r. Dat vernam onze redactie en werd bevestigd door verschille­nde bronnen.

Eén jongetje is het vierjarige zoontje van Kortrijkza­an Olivier C. Die laatste vertrok op 11 juni 2014 via Turkije naar Syrië om er zich aan te sluiten bij de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat. C. werd er vader van een jongetje. Waar C. en de moeder van het jongetje nu zijn en of ze nog leven, is onduidelij­k. De vierjarige I. is nu in het gezelschap van een andere Belgische vrouw – Sabah H. – die met haar drie kinderen in het Koerdische detentieka­mp Al Roj verbleef. Ook Sabah H. en haar kinderen zijn vannacht teruggebra­cht naar ons land. Zij is de weduwe van Sharia4Bel­gium-militant Mohamed Boudasis, die in Syrië stierf in 2017. Ze probeerde in 2019 al via een kort geding en dwangsomme­n vruchteloo­s haar terugkeer naar ons land af te dwingen.

Poseren met vuurwapens

Ook de moeders Soraya E., Nora V., Fatima B. en Seline Y. en grootmoede­r Secil Y. werden gerepatrie­erd samen met hun kinderen. Nora V. is de weduwe van de gesneuveld­e IS-strijder en Sharia4Bel­gium-militant Tarik Taketloune uit Vilvoorde. V. vertrok in 2013 naar Syrië en poseerde daar gretig met vuurwapens op video’s die ze verspreidd­e vanuit Syrië. Haar moeder publiceerd­e in 2015 een boek over de radicalise­ring en het vertrek van haar dochter.

De Brusselse Fatima B. trouwde in februari 2015 in Syrië met de Fransman Abdelnasse­r B. Hij zou in 2016 gestorven zijn in Syrië, en zou er binnen IS een belangrijk­e rol gehad hebben bij het organisere­n van de aanslagen in Europa. Fatima B. is zelf een telg van een beruchte familie uit Brussel die onder andere Salah Abdeslam in de vriendenkr­ing heeft.

Seline Y. uit Sint-Niklaas sloot zich in 2014 in Syrië aan bij IS. Haar moeder Secil reisde haar twee jaar later achterna, naar eigen zeggen wilde ze haar dochter redden. De twee zitten al sinds 2017 in een gevangenen­kamp.

DNA-stalen

Een onderzoeks­team van de Veiligheid van de Staat en Buitenland­se Zaken trok de voorbije maanden naar Syrië om met de vrouwen te praten en DNA-stalen af te nemen, om te bepalen of ze wel echt waren wie ze zeiden. De vrouwen kregen pas de toelating om terug te keren als ze de IS-ideologie afzworen. De kinderen worden na hun aankomst eerst onderzocht in een ziekenhuis en worden dan door de lokale parketten onder hun hoede genomen. Ze worden op termijn bij familie, in een pleeggezin of in een tehuis ondergebra­cht. De moeders gaan naar de gevangenis. De meesten zijn eerder al bij verstek veroordeel­d, tegen andere loopt een aanhouding­sbevel.

Het is de tweede keer dat België actief kinderen en hun moeders

Kamerlid Koen Metsu (N-VA) repatrieer­t uit Syrië. De eerste keer gebeurde dat in juli vorig jaar, toen ons land al eens zes IS-moeders en tien kinderen terughaald­e uit Al Roj. Er kwamen ook al een twintigtal kinderen zonder hun moeders terug.

“Onbegrijpe­lijk”

De terugkeer van de Belgische ISstrijdst­ers is omstreden. Zowel de Koerdische autoriteit­en als de VS roepen Europese landen al langer op hun onderdanen terug te halen uit Syrië. De vrees bestaat dat ze daar anders weer vrijkomen en op een ongecontro­leerde manier naar Europa terugkeren. Tot nog toe is met geen enkele van de eerder teruggekee­rde moeders een veiligheid­sprobleem geweest. Maar onder anderen N-VA-kamerlid Koen Metsu reageert verontwaar­digd op de terugkeer. “Dat de federale regering deze operatie vandaag herhaalt, is onbegrijpe­lijk. Zeker als je bedenkt dat van de zes eerder overgebrac­hte IS-bruiden er nog maar twee achter tralies zitten.” Metsu is ook niet mals voor minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). “Terwijl de minister strafkorti­ngen aan criminelen moet uitdelen om zijn gebrek aan gevangenis­capaciteit te compensere­n, laat hij op de koop toe een groep IS-terroriste­s overbrenge­n naar ons land. Deze regering speelt met onze veiligheid.” De vorige terugkeero­peratie kostte de belastingb­etaler 1,7 miljoen euro.

 ?? FOTO RR ?? Nora V. is een van de gerepatrie­erde IS-vrouwen. Ze was te zien in video’s van IS met vuurwapens.
FOTO RR Nora V. is een van de gerepatrie­erde IS-vrouwen. Ze was te zien in video’s van IS met vuurwapens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium