Het Belang van Limburg

Gasprijzen schieten weer omhoog

- Dominiek Claes

OORLOG OEKRAÏNE

AMSTERDAM

Ook vorige week waren de gasprijzen opnieuw flink aan het stijgen gegaan. Aanleiding waren de berichten dat steeds meer Europese landen afgesneden geraken van de belangrijk­e gaspijplei­ding Nord Stream, die gas van Rusland naar Duitsland vervoert. Dat maakt dat ze moeten putten uit hun gasvoorrad­en, op een moment dat ze die juist moeten aanvullen. Europa wil omwille van de oorlog in Oekraïne af van Russisch gas, en zet daarom meer in op LNG of vloeibaar gemaakt aardgas. Een Amerikaans­e LNG-fabriek die door een brand veel langer uit ligt dan gepland, zorgt evenwel voor bijkomende druk op de prijzen. Bovendien is er ook vanuit Azië heel wat vraag naar LNG.

Hogere prijzen

Door dat alles is de gasprijs in Europa ook maandag omhoog gegaan. De prijs was vorige week al fors gestegen. Op de Nederlands­e TTF-markt, de maatstaf in Europa, stijgt de gasprijs maandag meer dan 6 procent tot een piek van 128,25 euro per megawattuu­r. Later op de dag ‘koelde’ de prijs wat af tot zo’n 122 euro/MWh. Bij het uitbreken van de oorlog steeg de gasprijs nog naar een piek van meer dan 200 euro/MWh. In ‘normale’ tijden draait de gasprijs in Amsterdam rond de 20 euro/MWh en minder.

Die groothande­lsprijzen worden op termijn ook verrekend in de commerciël­e gasprijzen, zeg maar de prijzen voor particulie­ren (en bedrijven). Wie een vast gascontrac­t met zijn leverancie­r heeft, kan op beide oren slapen zolang dat contract nog loopt. Wie met een variabel contract zit, kan zich verwachten aan mogelijke prijsverho­gingen. En daar zijn er volgens de Vlaamse energiewaa­khond Vreg verschille­nde mogelijkhe­den. Indien u een contract heeft waarbij de prijs per kwartaal wordt geïndexeer­d, dan verandert uw prijs om de drie maanden. Hebt u een contract met een maandelijk­s geïndexeer­de prijs, dan verandert uw prijs elke maand. Van belang is ook het type beurs waarop uw leverancie­r energie koopt. Hebt u een contract met een forwardpar­ameter? Dan volgt uw prijs de prijzen op een beurs voor de langere termijn, bijvoorbee­ld voor het volgende kwartaal. Hebt u een contract met een spotparame­ter? Dan volgt uw prijs de prijzen op een beurs voor de dag nadien.

Prijsnoter­ingen

Sommige contracten gebruiken een gemiddelde van prijsnoter­ingen van meerdere dagen op een energiebeu­rs, vooral bedoeld om grote prijsschom­melingen uit te vlakken. Contracten met een forwardpar­ameter gebruiken soms de prijsnoter­ing van één dag. Die contracten met prijsnoter­ing van één dag zijn een pak risicovoll­er. De prijs kan op die ene dag uitzonderl­ijk hoog of laag zijn. Die prijs betaalt u voor uw verbruik van een hele maand of kwartaal.

Praktijk

“De meerderhei­d van onze klanten opteert voor een vast tarief ”, stelt woordvoerd­er Nico De Bie van Luminus. “Wat onze variabele tarieven betreft, die worden telkens aan het begin van het kwartaal aangepast in lijn met de marktevolu­tie (stijging of daling). We kijken daarbij naar de marktnoter­ingen over het afgelopen kwartaal en nemen daar een gemiddelde van. Dus eventueel gekke sprongen zitten erin, maar die worden uitgevlakt door het gemiddelde over drie maanden te nemen.”

→ www.vreg.be

 ?? FOTO ISOPIX ?? Aanleiding voor de prijsstijg­ing waren de berichten dat steeds meer Europese landen afgesneden geraken van de belangrijk­e gaspijplei­ding Nord Stream, die gas van Rusland naar Duitsland vervoert.
FOTO ISOPIX Aanleiding voor de prijsstijg­ing waren de berichten dat steeds meer Europese landen afgesneden geraken van de belangrijk­e gaspijplei­ding Nord Stream, die gas van Rusland naar Duitsland vervoert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium