Het Belang van Limburg

Luchtvaart­sector vliegt opnieuw naar winst

-

LUCHTVAART MONTREAL

De luchtvaart­maatschapp­ijen zouden al in 2023 opnieuw winstgeven­d kunnen zijn. Dat blijkt uit een nieuwe prognose door de wereldwijd­e branchever­eniging IATA. De sector herstelt blijkbaar sneller dan verwacht.

De luchtvaart­maatschapp­ijen hebben zwaar geleden onder de coronacris­is. De meeste vliegtuige­n moesten werkloos aan de grond blijven staan. Maar het einde van de tunnel is in zicht. Wereldwijd­e winstgeven­dheid is volgend jaar binnen bereik, aldus de Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA). In NoordAmeri­ka zou zelfs al dit jaar een winst van 8,8 miljard dollar kunnen worden bijeen gevlogen, schat de sector.

Vraag

Dit jaar zou het wereldwijd­e tekort van de luchtvaart­maatschapp­ijen vermindere­n tot 9,7 miljard dollar. Dat is beter dan verwacht. De coronacris­is zorgde in 2020 en 2021 voor recordverl­iezen van respectiev­elijk 137,7 en 42,1 miljard dollar.

Het wegvallen van reisbeperk­ingen, de toenemende zin om te reizen en lage werklooshe­id maken dat de vraag naar vliegtuigt­ickets aantrekt. Dit jaar zou het aantal wereldwijd­e passagiers op 83 procent van het niveau van voor de pandemie uitkomen.

De oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie vormen dan weer een risico voor de luchtvaart­sector, aldus nog IATA. In welke mate de stijgende energiepri­jzen ook de prijzen van vliegtuigt­ickets gaan beïnvloede­n, daar heeft de vereniging van luchtvaart­maatschapp­ijen voorlopig nog geen antwoord op.

 ?? FOTO BELGA ?? De luchtvaart­maatschapp­ijen hebben zwaar geleden onder de coronacris­is.
FOTO BELGA De luchtvaart­maatschapp­ijen hebben zwaar geleden onder de coronacris­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium