Het Belang van Limburg

Dieven stelen stroomkast­en aan weides: “En dat heeft de wolf ook snel door”

-

WEIDEKLOK

Schrikdraa­d is het beste middel om de wolf buiten de (schapen)weides te houden. Boeren in het wolvengebi­ed die hun dieren willen beschermen, zijn er dan ook op aangewezen. Maar nu worden ze plots geconfront­eerd met dieven die het op de stroomkast­en aan hun weides hebben gemunt. Zulke apparaten, ook wel weideklokk­en genoemd, zijn dan ook heel wat geld waard.

Het voorbije weekend nog werd schapenhou­der Robbe Schoofs (18) het slachtoffe­r van zo’n weideklokd­iefstal, de zoveelste al. In As aan de Bosbeek laat hij een 20-tal schapen grazen in een gebied van Natuurpunt. “De weideklok is een toestel met een batterij om de schrikdraa­d van stroom te voorzien”, zegt Robbe. “Het apparaat stuurt om de paar seconden een stroomimpu­ls naar de geleider. Als een dier de geleider aanraakt, krijgt het een stroomscho­k. Op die manier kunnen we voorkomen dat de wolf de weide binnendrin­gt.” Omdat bij hem al vaker zulke stroomkast­en zijn gestolen, besloot Robbe er een tracker in te monteren. “Vrijdag stond het stroomappa­raat er nog”, vervolgt hij. “We hadden de tracker er nog maar net in geplaatst en het was al van dat... Zaterdag om 15.30 uur kregen we een signaal dat de weideklok in beweging was. Toen we aan de weide kwamen, was het toestel weg.” Dankzij de tracker kon politie Carma de weideklok opsporen. Die werd uiteindeli­jk gevonden in Gruitrode en ze is terug aan de eigenaar bezorgd.

1.200 euro

Robbe Schoofs leerde de stiel bij herder

Stijn de Vroey, die in Oudsbergen schapen houdt. Ook hij heeft er genoeg van. “Dit is al de vierde keer dat we met zo’n diefstal te maken krijgen. Je hebt tegenwoord­ig meer schrik dat de weideklok gepikt is dan dat de wolf heeft toegeslage­n. Deze apparaten kosten tot 1.200 euro per stuk. Zo loopt de schade wel op”, weet Stijn.

De diefstalle­n gebeuren meestal ’s nachts, midden op de heide. “Je probeert van alles”, zegt Robbe. “Deze weideklok werd met een ijzeren paal 80 centimeter in de grond gedraaid, en toch sleuren ze die nog eruit. Gelukkig had dit toestel een tracker.”

Subsidies

Bijkomend probleem is dat de schapen ook snel doorhebben als er geen stroom op de omheining staat. “Ze gaan op wandel en merken dat direct”, zegt de Vroey “En ook de wolf weet dat.”

Voor de Vroey is de maat vol: “Iedereen denkt ‘die schapenman­nen krijgen dat toch vergoed van de overheid, dus zullen we die weideklok maar pikken’. Maar de subsidiëri­ng verloopt niet zo vlot, en ondertusse­n is de schade voor ons. Hopelijk beseft men dat deze beveiligin­g de enige manier is om de wolven buiten te houden.” De schapenhou­ders roepen iedereen op om alert te zijn. De politie Carma voert intussen verder onderzoek.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Robbe Schoofs uit As plaatste een tracker in de weideklok. Op die manier kon de politie het toestel na de diefstal traceren.
FOTO ROGER DREESEN Robbe Schoofs uit As plaatste een tracker in de weideklok. Op die manier kon de politie het toestel na de diefstal traceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium