Het Belang van Limburg

Beelden van kunstenaar gestolen: “Puur voor het brons, dat maakt me moedeloos”

-

DIEFSTAL

de kunstenaar gebruikt om de zware beelden te verplaatse­n. “Hoeveel exact er zijn verdwenen, weet ik niet. Maar er zijn beelden van meer dan honderd kilo bij. Die krijg je niet zomaar verplaatst. Je kan ook zien waarlangs ze door de haag zijn ontkomen. Op een bepaald moment is het alarm afgegaan en ging het buitenlich­t aan. De buurvrouw die het hoorde, zag nog een kleine donkerblau­we Peugeot vertrekken.”

Romeinse techniek

“Wat die beelden waard zijn, weet ik niet”, gaat Timmers verder. “Voor mij hangt daar geen financiële, maar wel een grote emotionele waarde aan vast. Ik werk soms maanden aan één beeld. Ik gebruik daar geen mallen voor, maar een techniek die destijds de Romeinen hanteerden om kunstwerke­n te maken. Elk werk dat ik maak, is dus uniek en geen reproducti­e.”

De kunstenaar vreest dat de beelden gestolen zijn om ze in stukken te zagen om het materiaal te recuperere­n. “Die gedachte alleen al maakt me moedeloos. Toch hoop ik nog dat ze ergens opduiken en herkend worden, zodat ze weer op de plaats gezet kunnen worden waar ze horen.”

Timmers omschrijft zichzelf als een atypische kunstenaar. “Met de werken die ik maak wil ik niet shockeren, maar schoonheid laten zien. Dat kan iets heel eenvoudig zijn zoals portretten, een dansend meisje of een koe. Zolang het voor mij maar een betekenisv­olle waarde heeft. Vanuit de Verenigde Staten en Rusland komen mensen naar hier om mijn werken en tuin te bewonderen. Ik kreeg onlangs nog acht pagina’s in een kunstmagaz­ine in de VS. Mijn eerste beeld heb ik zo’n vijftig jaar geleden gemaakt van mijn zoon Leon, die toen vier jaar was. Dat beeld staat nog altijd in mijn tuin.”

BREE

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Op de sokkels waarop de beelden stonden, staat nu te lezen dat de werken gestolen zijn. Kunstenaar Staf Timmers is er het hart van in.
FOTO CHRIS NELIS Op de sokkels waarop de beelden stonden, staat nu te lezen dat de werken gestolen zijn. Kunstenaar Staf Timmers is er het hart van in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium