Het Belang van Limburg

“Als we de natuur redden, redden we onszelf”

Klimaatamb­assadeur Ignace Schops stelde gisteren zijn nieuwe boek voor: ‘Gered door de boomkikker’.

-

KLIMAAT

ring is traag ons leven binnengesl­open, maar ze is hier.”

Voeten op de grond

Schops meent dat industrie, landbouw, politiek en economie samen het klimaat kunnen redden en dat ze mekaar kunnen versterken. “De natuur biedt kansen. De natuurbank is de meest rendabele bank ter wereld. Het Nationaal

Park brengt jaarlijks 191 miljoen euro op en lokale ondernemer­s rondom profiteren daarvan. Dat geldt voor alle natuurgebi­eden trouwens. We moeten daar meer op inzetten. De lokale ondernemer kan zo een ambassadeu­r worden voor de natuur.” Volgens Schops toont de coronacris­is dat een snelle transitie mogelijk is. “In een recordtijd werd er een vaccin gevonden en uitgerold, we luisterden opnieuw naar wetenschap­pers en we pasten ons gedrag aan. Het kan dus snel. Na de Moon Shot van Kennedy is het tijd voor een Earth Shot. Kennedy wilde in tien jaar tijd een voet op de maan zetten. Waarom zorgen we niet dat we binnen tien jaar voor altijd onze voeten op onze eigen planeet kunnen blijven zetten?”

Universele verklaring

Binnenkort wil Schops de Verenigde Naties vragen om een Universele Verklaring voor de Rechten van de Natuur. “De natuur kan perfect zonder ons, maar wij kunnen niet zonder haar. Laat ons daarom onze afhankelij­kheid vastleggen in een verklaring, gedragen door alle VN-lidstaten. Zo kunnen we de natuur beschermen en herstellen. We zijn een petitie gestart die iedereen kan onderteken­en. De wereldverm­aarde antropolog­e Jane Goodall heeft alvast getekend.”

→ ‘Gered door de boomkikker: de grote toekomst van mens en natuur’, (Uitgeverij Lannoo, 213 blz.) is te vinden in de boekwinkel en kost 25,99 euro

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Klimaatamb­assadeur Ignace Schops: “De klimaatver­andering is traag ons leven binnengesl­open, maar ze is hier.”
FOTO SERGE MINTEN Klimaatamb­assadeur Ignace Schops: “De klimaatver­andering is traag ons leven binnengesl­open, maar ze is hier.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium